Най-добрата наша тенисистка Цветана Пиронкова приключи с участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

По силата на жребия във втория кръг от надпреварата пловдивчанката трябваше да се изправи срещу миналогодишната финалистка и лидерка в световната ранглиста Мария Шарапова, като след истинска трисетова битка рускинята стигна до успеха със 7/6, 6/7, 6/0.

Както може би повечето от вас знаят, двубоят започна още вчера, но при резултат 7/6, 3/1 в полза на Шарапова срещата бе прекъсната заради падналия мрак над английската столица.

При подновяването на играта днес Цвети влезе мача максимално концентрирана и направи това, което всички ние се надявахме – върна пробива още в първия гейм, след това устоя на натиска и не допусна грешка, като докара нещата до втори тайбрек.

Тук вече с активното съдействие на изнервената рускиня (Шарапова допусна цели три двойни грешки), както и с брилянтна игра от основната линия, Пиронкова най-накрая успя да вземе своето и след 7:3 възстанови статуквото на корта.

За съжаление още на старта на решителната трета част, след крайно неубедителен сервис гейм, българката допусна ранен пробив, който върна самочувствието у световната номер 1 и тя поведе с пробив.

Това сякаш сломи съпротивителните сили на нашата състезателка, която започна да допуска грешка след грешка, началният й удар просто се изпари и с подобна игра тя стана лесна плячка за “хищник” като Мария Шарапова.

Рускинята само това и чакаше – увеличи още повече децибелите, влезе в серия от шест последователно спечелени гейма и така сложи точка на спора, осигурявайки си място в третия кръг на турнира.

За съжаление въпреки отличните си изяви отпадането на Пиронкова още във втория кръг на турнира ще й коства загубата на цели 400 точки, което сериозно ще й се отрази на класирането сред професионалистките след края на надпреварата в “Ол Инглънд клъб”.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Шарапова
56 1-ви сервис % 72
4 Асове 8
3 Двойни грешки 10
11 Непредизвикани грешки 30
17 Уинъри 37
 2/8 Възможности за пробив  5/8
94 Общо спечелени точки 109
  Времетраене: 2.25 ч.