Най-добрата наша тенисистка Цвети Пиронкова започна с летящ старт тазгодишното си участие на престижния международен тенис турнир от категорията “Премиер” в Ийстбърн с общ награден фонд 637 000 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата, завършила преди броени минути, пловдивчанката срази с 2:0 сета водачката в схемата и световна номер 3 Агниешка Радванска, в отделните части 6/2, 6/4.

Двубоят започна великолепно за Цвети, която убедително спечели първите си две подавания, но в петия гейм трябваше да отразява две възможности за пробив, преди да затвори сервис гейма си и да поведе с 3/2.

Ключов за изхода на първата част се оказа шестия гейм, в който българката демонстрира изключителна ефективност и се възползва още от първия си шанс да пробие световната номер 3 и да поведе с 4/2.

Последва един изключително стабилен сервис гейм, който Пиронкова спечели на нула и затвърди пробива си, а точката на спора в първата част нашата тенисистка сложи след нов брейк за крайното 6/2.

Отличната игра на българката продължи и на старта на втората част – с перфектен сервис гейм, но малко по-късно Радванска се възползва от моментното отпускане на нашата състезателка и стигна до пробив, с който поведе за 2/1.

Отговорът на Пиронкова обаче бе, колкото бърз, толкова и ефикасен и Цвети набързо изравни за 2/2, а след решителен пробив в десетия гейм успя да затвори мача в своя полза и така след само 70 минути игра да изхвърли поставената под номер 1 от надпреварата.

С успеха си днес първата ни ракета си осигури 60 точки за световната ранглиста, а в следващата фаза от надпреварата ще спори или с Карла Суарес Наваро, или с квалификантката Стефани Дюбоа.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Радванска
56 1-ви сервис % 62
4 Асове 3
2 Двойни грешки 1
 4/9 Възможности за пробив  1/4
65 Общо спечелени точки 45
  Времетраене: 1.10 ч.