Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров попадна в основната схема на международния тенис турнир на землена настилка в Ница с общ награден фонд 450 000 евро.

Вчера в рамките само на няколко часа хасковлията записа две поредни победи в квалификациите, а преди минути в решителния сблъсък за преминаване на пресявките успя да отстрани с 2:1 сета французина Ерик Продон, в отделните части 4/6, 6/1, 6/4.

Двубоят започна с час закъснение от предвиденото, заради проливния дъжд над Ница, а при неговото подновяване станахме свидетели на четири поредни нулеви гейма за сервиращите.

При 2/2 Димитров показа първите признаци на разколебаване, но въпреки това успя да удържи подаването си. В емблематичния седми гейм обаче Гришо беше пробит, като до края на сета така и не успя да навакса изоставането си и отстъпи с 4/6.

За щастие така стеклите се събития не повлияха негативно на българина, дори на против, още в началото на втората част Димитров успя да спечели подаването на Прюдон, а в последствие и да затвърди пробива си за 3/0.

Превъзходството на Гришо продължи и в следващите минути, като единственото което успя да направи неговият съперник в този втори сет бе да избегне конфузната нула и така статуквото на корта бе възстановено.

Заключителната трета част започна със серия от продължителни разигравания, като в третия гейм след оспорвана битка и сериозна размяна на удари от основната линия българинът успя да стигне до така необходимия му пробив за 2/1.

Оттук до края на срещата благодарение на отличния си начален удар Гришо просто спечели своите подавания и така успя да стигне до победата, осигурила му място в основната схема на надпреварата.

Междувременно на дамския турнир в Брюксел, нашата представителка Диа Евтимова не успя да прескочи втория кръг на пресявките, след като отстъпи с 0:2 сета пред младата надежда на сръбския тенис Бояна Йовански, в отделните части 4/6, 3/6.

Статистиката от двубоя:

Димитров   Продон
72 1-ви сервис % 69
15 Асове 1
3 Двойни грешки 2
 3/10 Възможности за пробив  1/2
 85/149 Общо спечелени точки  64/149
  Времетраене: 1.29 ч.