Най-добрият ни тенисист в момента Григор Димитров започна с чиста победа участието си на международния тенис турнир на землена настилка от веригата “Чаланджър” в Прага с общ награден фонд 85 000 евро.

В среща от първия кръг на надпреварата в чешката столица българинът, който е поставен под номер 5 в основната схема, успя да се наложи с 2:0 сета над представителя на домакините Ян Хайек, в отделните части 6/3, 7/5.

Двубоят започна равностойно, като в началните минути и двамата тенисисти заложиха на сигурността и съсредоточиха вниманието си изцяло върху собствените си сервис геймове, но в емблематичния седми гейм българинът попадна в критична ситуация.

При и резултат 15:40 Григор успя да се измъкне “сух”, отразявайки две възможности за пробив пред чеха и удържайки подаването си, а още в ответния гейм на свой ред стигна до брейк, след което безпроблемно сервира за затварянето на сета.

Подемът в играта на хасковлията продължи и в началото на втория сет, като след ранен пробив Гришо успя да дръпне с 2:0, но в осмия гейм Хайек заличи изоставането си (за 4/4) и дори поведе с 5/4 печелейки подаването си.

Оттук до края на мача обаче инициативата бе изцяло на страната на Димитров, който след серия от три поредни гейма стигна до победата, която във втория кръг на надпреварата го изпраща срещу словенеца Аляз Бедене.

Статистиката от двубоя:

Димитров   Хайек
67 1-ви сервис % 57
9 Асове 2
1 Двойни грешки 1
 3/4 Възможности за пробив  1/3
 64/111 Общо спечелени точки  47/111
  Времетраене: 1.14 ч.