Най-добрата наша тенисистка Цветана Пиронкова записа поредното си разочароващо представяне, след като отпадна още на старта на международния тенис турнир на землена настилка в Будапеща с общ награден фонд 220 000 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата, завършила преди броени минути, българката, която бе поставена под номер 3 в основната схема отстъпи с 1:2 сета пред 81 първата в световната ранглиста Анна Татишвили (Груз), в отделните части 6/1, 3/6, 1/6.

Началото на срещата бе повече от позитивно за всички приятели на българския тенис, но след това “доктор” Пиронкова направи и невъзможното да “реанимира” грузинката и в крайна сметка бе принудена да преглътне поредното поражение.

В първия сет нашата състезателка демонстрира играта, която всички ние искаме да виждаме – агресивна от основната линия, търсеща завършващите удари и напълно заслужено след малко повече от четвърт час тя стигна до необходимото й 6/1, като успехът й дори можеше да е още по-категоричен.

Вместо да използва набраната инерция и да продължи в същия дух, във втората част Пиронкова излезе на корта коренно променена, заигра изключително пасивно и на моменти дори плахо от основната линия, непредизвиканите грешки, дори от бекхенд, зачестиха, което позволи на Татишвили да се оттърси от “студения душ” в първата част и да изравни резултата след 6/3 в своя полза.

Посъветвана от своя треньор в заключителния трети сет грузинката целенасочено започна да търси само форхенда на Пиронкова и таза тактика даде резултат, като българката се пропука и след първите два гейма рухна психически, което позволи на Татишвили без особени усилия да стигне до крайния успех.

Така след безславното си отпадане още в квалификациите в Щутгарт и днес в Будапеща, сезонът на клей се очертава да бъде изключително тежък за пловдивчанката, като следващото й участие е на супер турнира в Мадрид, където ще е надяваме съният клей да донесе късмет на първата ни ракета.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Татишвили
54 1-ви сервис % 63
3 Асове 0
4 Двойни грешки 5
 3/10 Възможности за пробив  5/9
 72/147 Общо спечелени точки  75/147
  Времетраене: 1.45 ч.