Световният номер 2 Рафаел Надал записа поредната златна страница в историята на тениса, след като днес спечели за рекорден седми път титлата от международния тенис турнир на землена настилка в Барселона.

Във финалния сблъсък в каталунската столица, завършил преди броени минути, “Ел Торо” надделя трудно над сънародника си Давид Ферер с 2:0 сета, в отделните части 7/6, 7/5 след истинска битка, продължила близо три часа.

Още от първите минути на двубоя двамата сънародници, които се изправяха за четвърти път един срещу друг в тази фаза от надпреварата, предложиха невероятни разигравания и изключително качествен тенис.

Ферер заложи на агресивната игра и това му донесе ранен пробив, но постепенно Надал успя да убие устрема на своя опонент и да заличи изоставането си, а в последвалия тайбрек Рафа бе безкомпромисен и след красноречивото 7:1 затвори сета в своя полза.

Превъзходството на световния номер 2 се пренесе и в началото на втората част, след като левичаря от Майорка поведе с 3/1, но “Пикси” за пореден път демонстрира непримиримия си дух и на свой ред обърна развоя на събитията, като дори в десетия гейм (при 5/4) получи правото да сервира за изравняване на резултата.

Точно в този момент серия от фамозни отигравания в защита позволиха на Рафа да върне пробива, а след това да спечели и останалите два гейма, слагайки точка на спора и затвърждавайки реномето си на най-успешния тенисист в историята на турнира.

Това бе 34-та поредна победа на Надал в Барселона, като последната и единствена до момента загуба на испанеца в тази надпреварата е от 2003 година, когато едва 16-годишен отстъпва пред сънародника си Алекс Коретча.

Ето и статистиката от двубоя:

Надал   Ферер
63 1-ви сервис % 75
4 Асове 0
3 Двойни грешки 2
 4/10 Възможности за пробив  3/15
 98/184 Общо спечелени точки  86/184
  Времетраене: 2.41 ч.