Най-добрата наша тенисистка Цветана Пиронкова приключи по конфузен начин участието си в тазгодишното издание на престижния международен тенис турнир на землена настилка в Щутгарт с общ награден фонд 740 000 долара.

Заради незадоволителните си резултати през последните месеци и смъкването си в световната ранглиста пловдивчанката не успя да попадне в основната схема на надпреварата и трябваше да стартира кампанията си още от квалификациите.

По силата на жребия Пиронкова се изправи днес срещу състезаващата се с “Уайлд кард” 17-годишна представителка на домакините Карина Витьоф, която към момента заема едва 416-то място сред професионалистките.

Въпреки че на пръв поглед мачът за Пиронкова изглеждаше абсолютно рутинен, българката не показа нищо особено и позволи на младата тинейджърка от Германия да запише първата си победа в мач от календара на WTA – 7/5, 3/6, 7/5 след 2 часа и 17 минути игра.

Първата ни ракета започна изключително нервно двубоя, като срещаше сериозни затруднения в собствените сервис геймове от самото начало, позволи на Витьоф да реализира три от шестте си възможности за пробив и да измъкне първата част след 7/5.

Нещо повече – слабата игра на Пиронкова продължи и на старта на втория сет, след като българката загуби първите два гейма, но след това успя да стабилизира изявите си и да възстанови статуквото на корта, измъквайки сета след 6/3.

Заключителната трета част се разви изключително оспорвано до 11-ия гейм, в който пловдивчанката допусна фатален пробив, след който германката успешно сервира за крайния успех.

Статистиката от двубоя:

Витьоф   Пиронкова
57 1-ви сервис % 59
4 Асове 5
2 Двойни грешки 3
 6/12 Възможности за пробив  5/14
 108/213 Общо спечелени точки  105/213
  Времетраене: 2.17 ч.