Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова отпадна от престижния международен тенис турнир на твърда настилка “Sony Ericsson Open” в Маями с общ награден фонд 4 828 050 долара.

В среща от втория кръг на надпреварата, приключила преди броени минути, българката отстъпи с 0:2 сета пред Роберта Винчи (Ит), в отделните части 5/7, 1/6 за малко повече от час и половина игра.

Двубоят започна с трудно спечелен сервис гейм за Пиронкова, но след това българката влезе в чудесен ритъм и набързо поведе с 3/0.  В четвъртия гейм Цвети отново достигна до възможност за пробив, но този път Винчи се измъкна и успя да изтрие нулата срещу името си.

Последваха нови два сравнително солидни гейма за пловдивчанката, с което тя поведе с 5/1 и точно в този момент започна кошмара за всички искрени приятели на българския тенис.

Пиронкова не само че не успя да затвори първата част, но поне засега (все още не е ясно дали не е получила контузия) последва крайно необясним и шокиращ спад в представянето й, което позволи на Винчи да запише впечатляващата серия от 10 поредни гейма, с която не само че спечели първия сет, но и поведе с 4/0 във втория.

Едва сега първата ни ракета успя да измъкне подаването си и да намали изоставането си на 1/4, но за съжаление това бе всичко, което бе по силите на Цвети в този мач и след нови два гейма за италианката авантюрата в тазгодишното издание на супер турнира в Маями за пловдивчанката приключи.

Все пак с достигането си до тази фаза от турнира Цветана Пиронква си осигури 50 точки за световната ранглиста и близо 13 000 долара от наградния фонд, а от началото на идния месец сигурно ще се придвижи до прага на топ 40.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Винчи
47 1-ви сервис % 45
0 Асове 3
4 Двойни грешки 3
 6/16 Възможности за пробив  2/8
 59/141 Общо спечелени точки  82/141
  Времетраене: 1.37 ч.