Виктория Азаренка е носителката на трофея от тазгодишното издание на супер турнира на твърда настилка от категорията “Premier Mandatory” в Индиън Уелс с общ награден фонд 5 536 644 долара.

Във финалния сблъсък, приключил преди броени минути, световната номер едно не остави големи шансове на претендентката Мария Шарапова и за по-малко от час и половина игра стигна до убедителното 6/2, 6/3.

Мачът започна сравнително равностойно, но интрига имаше само в първите четири гейма, след което Азаренка влезе в наказателен ритъм и след серия от седем поредно спечелени гейма, не само си осигури успеха в първия сет, но дръпна с 3/0 и във втората част.

В тези минути трябва да отбележим, че тенисистката от Беларус бе пълновластна господарка на корта, докато Шарапова така и не успя да се пригоди към условията на игра (сравнително силни пориви на вятъра), допусна множество непредизвикани грешки (37 за двубоя), а почти всеки неин втори начален удар бе буквално размазван от мощния ретур на световната номер 1.

Едва по средата на втората част рускинята показа наченки на съпротива, успя да намали изоставането си до 3/4, но след това Азаренка спечели останалите два гейма и с така записа 23-та си поредна победа от началото на сезона.

За успеха си в калифорнийската пустиня блондинката от Минск ще прибави към банковата си сметка 1 000 000 долара, докато Маша ще се утеши със “скромните” 500 000 долара.

Статистиката от двубоя:

Азаренка   Шарапова
67 1-ви сервис % 75
1 Асове 2
2 Двойни грешки 3
 6/12 Възможности за пробив  2/3
 67/110 Общо спечелени точки  43/110
  Времетраене: 1.27 ч.