Тимът на Испания за пети път в своята история спечели титлата от неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже – купа “Дейвис”.

Това стана факт, след като преди броени минути звездата на иберийците Рафа Надал успя да се наложи с 3:1 сета над Хуан Мартин Дел Потро, в отделните части 1/6, 6/4, 6/1, 7/6.

Така испанците поведоха с 3:1 победи на тима на Аржентина и на практика обезсмислиха последния двубой от програмата, който трябваше да противопостави Давид Ферер на Хуан Монако.

Иначе днешният двубой започна кошмарно за Надал и препълнените трибуни на “Естадио Олимпико” в Севиля, след като Дел Потро по категоричен начин надигра своя съперник в първия сет и с лекота стигна до впечатляващото 6/1.

На старта на втората част обаче Надал поизчисти доста от непредизвиканите грешки (10 в първия сет и 8 общо във втория и третия), започна да играе значително по-агресивно, успя на два пъти да пробие подаването на Дел Потро и да изравни резултата след 6/4.

В третия сет превъзходството на левичаря от Майорка бе най-осезаемо, като той изцяло успя да наложи своя стил на игра, реализира 11 уинъра, срещу само 5 на своя опонент и след 6/1 се приближи само на крачка от заветната цел.

В заключителния четвърти сет Рафа Надал пръв успя да стигне до пробив в петия гейм и поведе с 3/2, но точно в този момент Дел Потро изигра може би най-силните си минути и не само че заличи изоставането си, но след нов пробив стигна до възможността да сервира за сета при 5/3.

Вместо да довърши започнатото обаче, аржентинецът се поддаде на напрежението и позволи на Надал да осъществи поредния миниобрат в срещата, като след серия от три последователно спечелени гейма Надал поведе с 6/5.

Притиснат до стената Дел Потро на свой ред демонстрира непримиримостта си и в последния възможен момент реализира пробив, пращайки мача в тайбрек, където вече намаше какво да направи и след 7:0 Рафа Надал сложи точка на спора.

Така след 2000г., 2004г., 2008г. и 2009 година тимът на Испания за пети път стъпи на световния връх, а за Аржентина остана поредната горчива чаша от поражението във финален сблъсък.

Статистиката от двубоя:

Надал

Дел Потро

67

1-ви сервис %

73

2

Асове

3

0

Двойни грешки

4

 9/20

Възможности за пробив

 8/15

34

Уинъри

44

29

Непредизвикани грешки

55

Времетраене: 4.08 ч.