Роджър Федерер е само на крачка от това да защити титлата си от заключителния шампионат на мъжката тенис асоциация в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

Маестрото от Базел, който до момента има 5 спечелени трофея от престижната надпревара, не допусна изненада, записвайки 12-та си поредна победа над испанеца Давид Ферер, този път със 7/5, 6/3 и така си осигури място в директния сблъсък за титлата.

Освен всичко достигането до финала гарантира на Роджър Федерер завършване на годината като номер 3 в световната ранглиста, измествайки от там представителя на домакините Анди Мъри.

Днешният двубой започна напълно равностойно, като в първия сет Ферер игра изключително стабилно и може да се каже, че дори надигра своя съперник в разиграванията от основната линия.

Федерер обаче бе безгрешен в собствените си сервис геймове и почти не срещна никакви затруднения, с изключение на маратонския 10-ти гейм, в който испанецът успя да се закачи и на 5 пъти да стигне до равенство.

До възможност за брейк обаче Ферер така и не стигна, а още в ответния гейм допусна на свой ред пробив, който се оказа решаващ за изхода на първия сет, а до голяма степен и на целия двубой.

След като измъкна драматично първата част швейцарецът стигна до ранен пробив в началото на втория сет и така на практика окончателно уби всякаква интрига в мача, като до края на срещата не допусна нито за миг контрола върху случващото се на корта.

Статистиката от двубоя:

Федерер

Ферер

63

1-ви сервис %

56

6

Асове

1

0

Двойни грешки

5

 3/8

Възможности за пробив

 0/0

 72/129

Общо спечелени точки

 57/129

 

Времетраене: 1.26 ч.