Световният номер 2 Рафаел Надал стартира успешно кампанията си в тазгодишното издание на супер турнира между осемте най-добри тенисисти в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

В среща от груповата фаза на надпреварата в английската столица “Ел Торо” трябваше да положи всички усилия, за да сломи съпротивата на американеца Марди Фиш за крайното 6/2, 3/6, 7/6.

Като цяло срещата не предложи тенис от най-висока класа, дори напротив – имаше моменти, в които ясно пролича, че и Надал, и Фиш са далеч от най-добрата си спортна форма, но ако има нещо положително за феновете на испанеца в този двубой това несъмнено бе, че Рафа за пореден път демонстрира желязната си психика в критичните моменти.

Иначе мачът започна с подчертано предимство на Надал, който се възползва максимално от неубедителния старт на своя опонент и множеството непредизвикани грешки от ракетата на Фиш и сравнително лесно стигна до успеха в първия сет с 6/2.

В началото на втората част обаче американецът сведе до минимум досадните пропуски, реализира ранен пробив за 3/0, след което просто съсредоточи вниманието си върху собствените си сервис геймове и напълно заслужено стигна до изравняване на резултата.

Истинската драма обаче се състоя в заключителния трети сет, в който първо Надал поведе с 2/0, но Фиш отговори моментално и изравни за 2/2, а веднага след това дори отново проби своя опонент и излезе с едни гърди напред.

В тази критична ситуация Рафа запази присъствие на духа, реализира рибрейк на нула, а в десетия гейм при сервис на Фиш (5/4) имаше два мачбола, които американецът хладнокръвно отрази, но в последвалия тайбрек нямаше какво да направи и след 7:3 Рафа Надал измъкна така ценната победа.

Ето и статистиката от двубоя:

Надал

Фиш

64

1-ви сервис %

60

1

Асове

7

5

Двойни грешки

1

 4/9

Възможности за пробив

 3/11

 102/196

Общо спечелени точки

 94/196

 

Времетраене: 2.56 ч.