5-кратният носител на трофея Роджър Федерер стартира с трудна победа участието си в тазгодишното издание на заключителния супер турнир между осемте най-добри тенисисти в Лондон с общ награден фонд 2 227 500 евро.

В първа среща от група В Маестрото от Базел, който е настоящ шампион в надпреварата, успя да се наложи с 2:1 сета над французина Жо-Вилфред Цонга, в отделните части 6/2, 2/6, 6/4.

Двубоят започна отлично за Федерер, който по подобие на мачовете си от Мастърса в Париж, стартира на изключително високи обороти и само за 21 минути игра успя да спечели първия сет, като загуби едва три точки в собствените си сервис геймове.

Във втория сет обаче картината на корта коренно се промени, след като Цонга пое инициативата, стигна до ранен пробив, а швейцарецът така и не успя да намери противодействие на агресивната му игра и логично статуквото бе възстановено.

Началото на заключителния трети сет бе изцяло за сервиращите, като французинът продължи да бомбардира своя опонент с мощните си начални удари, но в десетия гейм Цонга буквално рухна и сякаш от нищото позволи на Федерер с лекота да спечели подаването му, а с това и крайната победа.

Ето и статистиката от двубоя:

Федерер

Цонга

66

1-ви сервис %

54

3

Асове

6

1

Двойни грешки

3

 3/5

Възможности за пробив

 2/2

 71/134

Общо спечелени точки

 63/134

 

Времетраене: 1.29 ч.