Рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем Роджър Федерер завоюва първия си значим трофей за годината, след като преди минути триумфира в супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Париж с общ награден фонд 2 750 000 евро.

Във финалния сблъсък в зала “Берси” Маестрото от Базел успя да надигра е с 2:0 сета любимеца на домакините Жо-Вилфред Цонга, в отделните части 6/1, 7/6.

Двубоят започна с тотално предимство на швейцареца, който буквално размаза своя съперник в първия половин час на двубоя и след два безответни пробива с лекота стигна до убедителното 6/1.

На старта на втората част Цонга вдигна значително нивото си на представяне и дори имаше чудесната възможност да поведе с 3/1. Все пак огромният опит и рутината на швейцареца му помогнаха да се измъкне от критичната ситуация и да не позволи на французина да дръпне с пробив.

В тези минути Федерер изглеждаше малко пасивен на корта и се задоволяваше само с това да отбива атаките на французина, който отпусна ръката и започна да натиска здраво, както от форхенд, така и от бекхенд.

В осмия гейм Маестрото отново бе изправен пред угрозата на пробива, като този път само няколко сантиметра лишиха французина от успеха, но още в ответния гейм Федерер пък имаше брекпойнт, който Цонга неутрализира с мощния си начален удар.

След като нито един от двамата тенисисти не успя да стигне до пробив, спорът в тази част трябваше да се реши след тайбрек, в който швейцарецът набързо поведе с 4:0, след което за него не представляваше никаква трудност да стигне до крайния успех.

Така Роджър Федерер спечели титлата от надпреварата в Париж, която освен чека за 454 000 евро му носи и голяма доза увереност точно в навечерието на заключителния супер турнир в Лондон и отлични изходни позиции за един многообещаващ сезон 2012.

Статистиката от двубоя:

Федерер

Цонга

61

1-ви сервис %

61

4

Асове

7

1

Двойни грешки

2

 2/5

Възможности за пробив

 0/4

 73/131

Общо спечелени точки

 58/131

 

Времетраене: 1.27 ч.