Неочакван и невероятно драматичен развой придоби решителният плеойфен сблъсък между Австралия и Швейцария в борбата им за запазване на мястото в световната група на неофициалното отборно първенство по тенис за мъже – купа “Дейвис”.

След като вчера олимпийските шампиони Роджър Федерер и Сатнислас Вавринка загубиха двубоя си на двойки и така “кръстоносците” изоставаха с 1:2 от тима на домакините от Австралия, днес швейцарците бяха на път да спечелят и двата мача на сингъл и така с общ резултат от 3:2 да смълчат препълнените трибуни в “Роял Сидни Голф Клъб”.

В първия сблъсък от неделната програма Роджър Федерер срази младата австралийска надежда Бърнард Томич с 3:1 сета, в отделните части 6/2, 7/5, 3/6, 6/3 и така от жизнено значение за амбициите и на двата тима се оказа финалният пети двубой.

В него един срещу друг се изправиха Лейтън Хюит и Станислас Вавринка, като в първата част бившият номер 1 имаше известно предимство и закономерно стигна до необходимото му 6/4.

Отговорът на Вавринка обаче бе подобаващ и във втория сет швейцарецът успя да се наложи с 6/4, възстановявайки по този начин статуквото на корта.

Градусът на напрежението се качи неимоверно в третия сет, в който се стигна до тайбрек, а там нервите на Хюит се оказаха по-здрави и Австралия отново излезе с едни гърди напред след 9:7.

Последва ново изравняване в сетовете, след като в четвъртата част възпитаникът на Петер Лундгрен реализира важен пробив и стигна до 6/4, за да се стигне до невижданата драма в края на решителния пети сет.

В него сервиращите започнаха уверено и с лекота печелиха подаванията си, но в петия гейм, след поредица от непредизвикани грешки на Хюит и великолепен пасингшот от форхенд на Вавринка, швейцарецът стигна до изключително важен пробив за 3/2.

Последваха два стабилни сервис гейма за Вавринка, за да се стигне до кулминацията в деветия гейм, когато при 5/3 и сервис за швейцареца организаторите на надпреварата взеха скандалното решение да прекратят двубоя поради падане на тъмнина.

Така Швейцария остана само на един сервис гейм от крайната победа и от запазването на мястото си в световната група и през следващата година.

Станислас Вавринка – Лейтън Хюит – 4/6, 6/4, 6/7, 6/4, 5/3.

Статистиката от двубоя:

Вавринка

Хюит

66

1-ви сервис

55

18

Асове

11

5

Двойни грешки

6

57

Непредизвикани грешки

53

91

Уинъри

77

 4/6

Възможности за пробив

 2/6

Времетраене: 3.58 ч.