Жо-Вилфред Цонга записа втората си поредна победа над Роджър Федерер, като този път това стана на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Монреал с общ награден фонд 2 430 000 долара.

След като преди два месеца французинът спря именития швейцарец на свещената трева на “Ол Инглънд клъб”, рано тази сутрин в среща от третия кръг на надпреварата в канадския мегаполис той отново записа успех, този път със 7/6, 4/6, 6/1.

Спектакълът, който сътвориха двамата тенисисти бе истинска радост за окото за приятелите на аристократичната игра, като в крайна сметка постоянството и агресивния стил на игра на Мохамед Али, както шеговито наричат французина, го изведоха до ценния успех.

Мачът започна с подчертано предимство на сервиращите, като в отделни моменти изглеждаше така сякаш Федерер е по-близо до пробива, но в последвалия тайбрек швейцарецът допусна редица непривични грешки, които на практика се оказаха решаващи за изхода на първия сет.

Във втората част обаче Маестрото повиши нивото си на представяне, сътвори няколко спиращи дъха отигравания и след ранен пробив успя да възстанови статуквото на корта.

За съжаление на многобройните му фенове обаче в заключителната трета част Федерер изцяло предаде инициативата на своя съперник, позволи на Цонга да си осигури повече от комфортната преднина от 5/0 и единственото, което успя да направи до края на срещата бе да избегне конфузната нула и да спечели гейма на честта.

Така в спор за място на полуфиналите Жо-Вилфред Цонга ще се изправи срещу Николас Алмагро, който по-рано снощи преодоля Ришар Гаске с 2:0 сета.

Резултати:

Монреал
III кръг:
Гаел Монфис 3 7 7
Виктор Троицки 6 6 6
Николас Алмагро 7 6
Ришар Гаске 6 3
Марди Фиш 4 6 6
Ернест Гулбис 6 3 4
Томаш Бердих 6 7
Иво Карлович 3 6