Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна с успех участието си на силния международен тенис турнир на твърди кортове във Вашингтон с общ награден фонд 1 166 400 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата българинът успя да запише изключително трудна, но важна победа, над 224 в световната ранглиста Тим Смичек (САЩ) с 2:1 сета, в отделните части 4/6, 7/6, 7/6.

Като цяло хасковлията изигра поредния двубой, в който показа посредствена игра, но за разлика от мача си с Богомолов в Лос Анжелис, днес Григор поне демонстрира борбен дух и желание за победа и това заедно с 20 точки за световната ранглиста са единствените позитиви от сблъсъка с квалификанта Смичек.

В първия сет Григор сякаш контролираше събитията, но за жалост бе изключително неефективен и разконцентриран в ключовите моменти, пропусна цели 7 възможности за брейк, докато неговият опонент оползотвори единствената си (в седмия гейм) и така поведе в резултата.

Във втория сет българинът продължи да пропилява открилите се възможности за пробив, но за щастие този път поне не загуби подаването си, а в последвалия тайбрек запази присъствие на духа и след 7:3 успя да възстанови статуквото.

В третия гейм на заключителната част Григор най-накрая успя да стигне до пробив (за 2/1), а малко по-късно, при 5/4, дори получи възможността да сервира за мача, която с лека ръка бе пропиляна и Смичек изравни за 5/5.

Последва нов пробив в сметката на хасковлията, с който той отново излезе напред в резултата, но и този път не успя да затвори срещата и така се стигна до втори пореден тайбрек.

В него за радост драма вече нямаше – Димитров набързо поведе с 6:2, пропусна първия си мачбол, но при втория не сгреши и след 7:3 успя да се класира за втория кръг, където ще се изправи срещу французина Микаел Лодра.

Статистиката от двубоя:

Димитров

 

Смичек

63

1-ви сервис %

78

12

Асове

2

7

Двойни грешки

1

 2/15

Възможности за пробив

 3/6

 129/251

Общо спечелени точки

 122/251

 

Времетраене: 2.40 ч.