Трета ни ракета при дамите Диа Евтимова продължава победния си ход в тазгодишното издание на международния тенис турнир на землена настилка в Бад Гащайн (Авс) с общ награден фонд 220 000 долара.

След трите си успеха в квалификациите и победата в първия кръг срещу Мелани Клафнер, преди минути 24-годишната българка сътвори пълен обрат, отстранявайки  Никола Хофманова с 3/6, 6/4, 6/3.

За съжаление на малобройните зрители на централния корт обаче двете тенисистки не предложиха продукция с особено качество, като видимо се поддадоха на огромното напрежение и позволиха на непредизвиканите грешки да предрешат изхода на срещата.

Началото бе изцяло за младата австрийка, която без да блести с нещо особено (с изключение на приличния й сервис) успя на бързо да спечели първия сет, като в тези минути Диа така и не успя да намери ритъма си на игра и често пресилваше ударите си от основната линия.

Превъзходството на Хофманова продължи и в началото на втората част, предоставяйки й комфортна преднина от 3/1, но в този момент нивото на представяне на австрийката тотално падна, което бе използвано умело от българката и след като Диа спечели 5 от следващите шест гейма резултатът бе изравнен.

В началото на заключителния трети сет двете влязоха в поредица от пробиви, но в четвъртия гейм, след ожесточена битка, Евтимова удържа подаването си и успя да дръпне с 3/1.

До края на мача българката показа здрави нерви и след два часа и четири минути игра стигна до така ценната победа, която й гарантира място за първи път на четвъртфиналите на турнир от календара на WTA.

Следващата противничка на Диа ще бъде победителката от сблъсъка между Петра Мартич и Патрисиа Майер.

Ето и статистиката от двубоя:

Евтимова

Хофманова

73

1-ви сервис %

57

0

Асове

3

4

Двойни грешки

9

 95/184

Общо спечелени точки

 89/184

 6/12

Възможности за пробив

 5/12

 

Времетраене: 2.04 ч.