Третата ни ракета при дамите Диа Евтимова продължава с отличните си изяви на международния тенис турнир на землена настилка в Бад Гащайн (Авс) с общ награден фонд 220 000 долара.

След трите си поредни победи в квалификациите, преди броени минути 24-годишната Евтимова постигна успех и в основната схема, след като буквално разгроми  представителката на домакините Мелани Клафнер с 2:0 сета, в отделните части 6/1, 6/0.

Диа изнесе един изключително силен мач, като от първата минута пое контрола върху случващото се на централния корт, търпеливо и съобразително разиграваше от основната линия, като в нужния момент успяваше да натисне своята съперничка.

Българката започна с ранен пробив за 2/0, който Клафнер успя да върне моментално, но оттук до края на сета австрийката нямаше поводи за радост, още повече, че грешките в играта й изобилстваха и тя стана лесна плячка за нашата тенисистка.

Картината не се промени особено и във втория сет, като тоталното превъзходство на Диа продължи. Българката бе безкомпромисна в разиграванията от основната линия, почти не допускаше грешки, докато от другата страна на мрежата Клафнер видимо изпитваше затруднения в предвижването си по корта и логично дори не стигна до почетен гейм в сета.

Така след малко повече от час игра Диа Евтимова стигна до крайната победа, а в спора за място на четвъртфиналите ще се изправи срещу друга австрийка – състезаващата се с “Уалд кард” Никола Хофманова (№ 317 в света), която в първи кръг успя да отстрани поставената под номер 4 в основната схема Ивета Бенешова със 7/5, 3/2 и отказване на словачката поради контузия.

С достигането си до втория кръг в Бад Гащайн българката вече си осигури 46 точки за световната ранглиста, а при нов успех утре тя ще прибави нови 40 точки.

Ето и статистиката от двубоя:

Евтимова

Клафнер

74

1-ви сервис %

51

0

Асове

0

2

Двойни грешки

6

 6/9

Възможности за пробив

 1/1

 56/83

Общо спечелени точки

 27/83

Времетраене: 1.03 ч.