България не успя да спечели така важния мач на двойки срещу Кипър от решителния плейоф за оставане във втора група на неофициалното световно първенство по тенис за мъже – купа “Дейвис”.

Преди минути в полупразната зала “София” Тошко Енев и Димитър Кутровски отстъпиха с 2:3 сета пред Маркос Багдатис и Рареш Куздриореан, в отделните части 2/6, 2/6, 6/3, 6/4, 4/6 след три часа игра.

Двубоят започна кошмарно за нашите, които излязоха на корта напълно стъписани и демонстрира тотален диссинхрон, което бе използвано умело от опитен боец като Багдатис и най-вече благодарение на неговите изяви гостите с лекота спечелиха първите две части.

Едва на страта на третата част Кутровски и Енев започнаха да показват признаци на събуждане, успяха да си осигурят комфортен аванс от 4/0 и де края на сета не позволиха преднината им да бъде заличена.

Четвъртия сет предложи изключително равностоен и сравнително качествен тенис, като на няколко пъти Кутровски се отличи с великолепни отигравания, докато натурализирания румънец Куздриореан видимо бе най-слабия тенисист на корта.

Благодарение на негови грешки българите успяха отново да стигнат до пробив, след който затвориха четвъртия сет с 6/4 и така възстановиха статуквото на корта.

В заключителния пети сет нервите и на двата щаба взеха връх, като на два пъти капитанът на нашите Огнян Илиев влизаше в словесни престрелки с лайнсмените, които допуснаха грешни отсъждания.

Истинската драма обаче настъпи в последния десети гейм, в който кипърците стигнаха до съдбоносен брейк и така измъкнаха победата, която ги приближи само на крачка от крайния успех в двубоя.

Програмата за утре:

неделя:
сингъл
14.00 ч. Димитър Кутровски
Маркос Багдатис
следва Цветан Михов
Филипос Цангаридис
заб. Ако Багдатис спечели мача срещу Кутровски, последният мач  
ще се играе във формат два от три сета