Григор Димитров пропиля чудесна възможност да направи нещо запомнящо се в тазгодишното издание на международния тенис турнир на тревна настилка в Нюпорт (Род Айлънд) с общ награден фонд 442 500 долара.

Българинът бе поставен под номер 2 в основната схема, а на старта на надпреварата отстрани миналогодишния полуфиналист Брайън Дабул (Арж). По силата на жребия хасковлията имаше вероятност във втория кръг да се изправи срещу Иво Карлович, но хърватинът допусна изненадваща загуба от американския тинейджър Денис Кудла.

Кудла, който премина през ситото на квалификациите, към момента заема едва 394-та позиция в световната ранглиста, но това не му попречи да шокира късно снощи и Димитров, като записа категорична победа с 6/1, 6/4.

Григор стартира двубоя крайно разконцентриран и по всичко изглеждаше, че бе допуснал грешката да подцени своя съперник, което му изигра лоша шега и само за 20-ина минути игра американецът вече водеше с 5/0.

Единственото, което успя да направи Гришо бе да избегне конфузната нула, но това нямаше как да му донесе особени дивиденти.

В началото на втория сет изглеждаше така, сякаш Димитров най-накрая влиза в срещата, успя да дръпне с 3/0, но последва моментален отговор на Кудла, който след серия от 5 поредни гейма в своя полза обезсмисли интригата в двубоя.

Така Димитров, вместо да атакува място във финалната четворка (следващия противник на четвъртфиналите е 361-ия в световната ранглиста Майкъл Яни), си тръгна от Нюпорт само с 20 точки за световната ранглиста и 1 победа – в първия кръг.

Резултати:

II кръг:
Алекс Богомолов 2 6 6
Р. Бемелманс 6 1 1
Джон Иснър 7 6
Арно Клеман 6 4
Оливие Рокус 6 7
Никола Маю 4 6
Тобиас Камке 7 6
Доналд Янг 6 4