Рафа Надал срещу Новак Джокович е финалът на тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

В изключително зрелищен и качествен полуфинален сблъсък, завършил преди броени минути, испанецът срази с 3:1 сета местния любимец Анди Мъри, в отделните части 5/7, 6/2, 6/2, 6/4.

Така испанецът записа 20-та поредна победа на кортовете на “Ол Инглънд клъб”, а в неделя ще има възможността да прибави трета титла от най-престижната тенис надпревара в света.

Иначе днешният сблъсък започна с подчертано предимство на сервиращите, като в първите 10 гейма не се стигна дори до възможност за пробив. В единадесетия Надал се опита да притисне шотландеца, но не само че не успя, а дори напротив, загуби впоследствие последното си подаване, а с това и първата част.

Естествено подобен развой се понрави на препълнените трибуни, но “Ел Торо” набързо охлади ентусиазма им, след като по безапелационен начин спечели втория и третия сет, а в началото на четвъртия успя да стигне и до ранен пробив.

В четвъртия гейм бяха единствените два шанса пред Мъри да се върне в мача, но испанецът се справи с вещина с критичната ситуация, отрази възможностите за пробив и до края на срещата не позволи на шотландеца повече да застраши преднината му.

Така в неделния следобед, в директния сблъсък за трофея един срещу друг ще се изправят първите двама в световната ранглиста, които освен че демонстрират най-стойностния тенис от началото на сезона са и състезателите печелили и двата турнира от Големия шлем през 2011 година.

Статистиката от двубоя:

Надал

Мъри

68

1-ви сервис %

58

6

Асове

15

1

Двойни грешки

5

7

Непредизвикани грешки

39

37

Уинъри

42

 5/8

Възможности за пробив

 1/4

Времетраене: 2.59 ч.