Новак Джокович постигна една от основните си цели – изкачи се до първото място в световната ранглиста, след като преди броени минути се класира за финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

Това, което не успя да стори преди месец в Париж, успя днес – в Лондон, след като в първия полуфинал от надпреварата успя да срази Жо-Вилфред Цонга с 3:1 сета, в отделните части 7/6, 6/2, 6/7, 6/3.

Двубоят на централния корт на “Ол Инглънд клъб” обаче не започна по най-добрия сценарий за възпитаника на Мариан Вайда, след като Цонга пръв стигна до пробив, осигури си аванс от 5/3, а в десетия гейм дори получи правото да сервира за сета.

Точно в този момент обаче блесна талантът на сърбина, който запази присъствие на духа, възползва се от неубедителния начален удар на французина и успя да върне пробива за 5/5, а в последвалия тайбрек бе на висота и след 7:4 сложи точка на спора в първата част.

Така измъкнатия сет сякаш отне голяма част от напрежението върху Джокович и във втората част той бе пълновластен господар на корта, като освен акробатичните изпълнения, не остави друго на своя опонент.

Най-драматичен се оказа третият сет, в който първоначално сърбинът имаше надмощие, стигайки до ранен пробив, но в осмия гейм Джокович загуби подаването си и върна за малко интригата в мача.

Минути по-късно, в единадесетия гейм, Ноле отново проби подаването на Цонга и получи правото да сервира за мача, но французинът за пореден път демонстрира непримиримия си дух, успя да изравни, а в последвалия тайбрек взриви трибуните, стигайки до впечатляващото 11:9.

Така всичко се реши в четвъртия сет, в който за пореден път Джокович стигна до ранен пробив, но този път не допусна Цонга да заличи преднината му и след 6/3 си осигури място на финала и съответно първото място в световната ранглиста.

Ето и статистиката от двубоя:

Джокович

Цонга

66

1-ви сервис %

68

5

Асове

12

1

Двойни грешки

5

13

Непредизвикани грешки

29

34

Уинъри

41

 6/12

Възможности за пробив

 3/5

Времетраене: 3.07 ч.