Жо-Вилфред Цонга хвърли бомбата в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън – след като преди минути, в среща от четвъртфиналната фаза на надпреварата отстрани 6-кратния носител на трофея Роджър Федерер с 3:2 сета – 3/6, 6/7, 6/4, 6/4, 6/4.

Така французинът сложи край на мечтите (поне засега) Маестрото да гони рекордна седма титла от най-престижната надпревара и се превърна в първия тенисист обръщал легендарния швейцарец от 0:2 сета на турнир от подобен ранг.

Началото на срещата изобщо не предвещаваше подобна драматична развръзка, след като Федерер стартира с пробив “още от съблекалнята” и само за 27 минути приключи първия сет в своя полза.

Във втората част сервиращите бяха перфектни и след като не се стигна до пробив спорът трябваше да се реши след тайбрек, в който Федерер демонстрира класата си и безпроблемно стигна до необходимото му 7:3 и 2:0 сета.

Драмата за швейцареца и всички негови поддръжници обаче тепърва предстоеше. Необяснимо защо след края на втората част рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем изпадна в странна летаргия, като изцяло предаде инициативата на французина.

Цонга започна да бомбардира своя опонент със сервисите си, а мощните му удари от дъното на корта често оставаха без адекватен отговор. Така напълно заслужено след три поредни сета в своя полза Жо-Вилфред Цонга си осигури мястото на полуфиналите, където ще се изправи срещу Новак Джокович.

Статистиката от двубоя:

Цонга

Федерер

75

1-ви сервис %

70

18

Асове

17

4

Двойни грешки

1

 3/9

Възможности за пробив

 1/1

22

Непредизвикани грешки

11

63

Уинъри

57

Времетраене: 3.08 ч.