Най-добрият ни тенисист в момента Григор Димитров приключи с участието си на международния тенис турнир на тревна настилка в Ийстбърн (Влкбр) с общ награден фонд 462 675 евро.

В среща от четвъртфиналната фаза на надпреварата, завършила преди броени минути, българинът отстъпи с 0:2 сета пред поставения под номер 3 в основната схема Янко Типсаревич, в отделните части 3/6, 6/7.

Още от първите минути на срещата стана ясно, че младият хасковлия ще има сериозни неприятности днес, тъй като началният му удар не бе на необходимото ниво и позволи на Типсаревич да стартира с ранен пробив и преднина от 2/0.

Последваха минути на сравнително равностойна игра, за да се стигне до деветия гейм, в който Гришо поведе с 40:15, но допусна сърбинът да реализира втори пробив и с това да затвори първия сет в своя полза.

Втората част започна идентично – с нов брейк в актива на Типсаревич, но след серия от три поредни гейма българинът изравни за 3/3.

Стигна се до ситуация, в която сърбинът получи възможност да сервира за мача при 5/3, но хасковлията показа характер и не само че остана в срещата, но и успя на свой ред да поведе с пробив за 6/5.

Тук за наше съжаление Григор не успя да се възползва от отрилия се шанс, стигна се до тайбрек, в който по-големият опит на Типсаревич си каза думата и след 7:2 той затвори мача в своя полза.

С двете си победи в Ийстбърн Григор Димитров си осигури 45 точки за световната ранглиста и 11 550 евро от наградния, а следващата седмица започва участието си на Уимбълдън.

Статистиката от двубоя:

Димитров

 

Типсаревич

59

1-ви сервис %

64

4

Асове

3

8

Двойни грешки

1

 3/9

Възможности за пробив

 5/6

 63/139

Общо спечелени точки

 76/139

 

Времетраене: 1.29 ч.