Лидерът в световната ранглиста и носител на трофея Рафал Надал започна изключително трудно защитата на титлата си от Откритото първенство на Франция по тенис – Ролан Гарос.

В среща от първия кръг на надпреварата испанецът трябваше да осъществява обрат от 1:2 сета срещу американския исполин Джон Иснър, преди да стигне до победното 6/4, 6/7, 6/7, 6/2, 6/4.

Началото на срещата изобщо не предвещаваше подобна развръзка, след като “Ел Торо” изцяло контролираше събитията, стигна до пробив в седмия гейм, а от своя страна бе безпощаден в собствените си сервис геймове и безпроблемно затвори сета след 6/4.

Нещо повече, Рафа успя да стигне до ранен пробив и във втората част и по всичко изглеждаше, че мачът става почти протоколен, но в този момент Иснър сякаш се преобрази и постави на сериозно изпитание 5-кратния шампион.

С великолепен начален удар, фамозни волета в близост до мрежата и завидно хладнокръвие, младият американец стигна до обрат, печелейки втория и третия сет след тайбрек, като за ужас на чичо Тони в тези моменти неговият възпитаник не можеше да намери противодействие на вдъхновената игра на Иснър.

Като голям шампион обаче Рафа успя за загърби негативизма и в четвъртия сет коренно промени поведението си на корта, започна да натиска още от ретура своя опонент, гонеше наглед и невъзможни топки и най-важното – за целия сет не допусна нито една непредизвикана грешка.

Това нямаше как да не се отрази и на развитието на резултата и ето че само за половин час испанецът спечели четвъртия сет, а в заключителната пета част реализира ранен брейк, след който не позволи на Иснър да заличи преднината му.

Така за първи път в своята кариера Рафаел Надал се забърква и печели 5-сетов мач на Ролан Гарос, като във втория кръг ще се изправи срещу сънародника си Пабло Андухар.

Статистиката от двубоя:

Надал

Иснър

71

1-ви сервис %

65

8

Асове

13

1

Двойни грешки

3

27

Непредизвикани грешки

58

61

Уинъри

69

 5/15

Възможности за пробив

 1/1

Времетраене: 4.01 ч.