Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова приключи участието си на международния тенис турнир на землена настилка в Марбея (Исп) с общ награден фонд 220 000 долара.

След като в първия кръг на надпреварата Пиронкова прегази квалификантката Мария Торо-Флор с 6/2, 6/2 преди броени минути, в среща от втория кръг, българката отстъпи пред бившата водачка в световната ранглиста Динара Сафина с 0:2 сета, 3/6,4/6

Двубоят започна отлично за нашата представителка, която проби още първото подаване на рускинята, а веднага след това стигна и до три поредни възможности да затвърди пробива си - 40:0.

Вместо да дръпне с 2:0 и да си осигури сериозно психологическо предимство Пиронкова позволи на Сафина не само да стигне до рибрейк, но и да спечели следващите три гейма, с което на практика рускинята предреши изхода на първия сет.

Направи впечатление в тези минути обаче, че от щаба на Сафина си бяха подготвили домашното и рускинята постоянно търсеше форхенда на пловдивчанката, което й донесе нужните дивиденти и тя сравнително лесно стигна до нужното й 6/3.

Тежките моменти за Пиронкова продължиха и в началото на втората част, когато Динара реализира ранен брейк и поведе с 2/0, но Цвети успя да изравни за 2/2.

Последва нов пробив в актива на рускинята и ново изравняване, за да се стигне до ключовия седми гейм, в който Цвети отново бе пробита и това сякаш окончателно пречупи първата ни ракета, която така и не намери сили да заличи изоставането и след малко повече от час и половина игра бе принудена да приеме поражението.

Ето и статистиката от двубоя:

Сафина   Пиронкова
61 1-ви сервис % 53
0 Асове 1
8 Двойни грешки 1
 5/10 Възможности за пробив  3/7
 68/127 Общо спечелени точки  59/127
  Времетраене: 1.37 ч.