Баскетболистите на Сърбия останаха на косъм от сензацията в баскетболния турнир на Олимпиадата в Париж. 

Балканският тим водеше повече от 30 минути, но все пак загуби от суперфаворита САЩ с 91:95 и не успя да се класира за финала, където американците ще играят с Франция и това ще е повторение на битката за златото от Игрите в Токио. 

ЛеБрон Джеймс и Стеф Къри бяха  в основената на успеха и дадоха възможност на отбора си да играе за златото на 5-а поредна Олимпиада. Европейският тим ще играе с Германия за бронза. 

Сърбите изиграха великолепни минути в края на първата част, след която поведоха с 31:23, а във втората преднината им достигна 17 при 42:25 и съперниците им бяха шокирани. 

Разликата бе 11 на почивката, а след като падна до 6 в третия период след поредни тройки на Щатите, сърбите отново успяха да се откъснат и поведоха с 13 преди решаващите 10 минути – 76:63. 

В тях обаче американците показаха класата си. Те направиха бърза серия от 10:2, а и Никола Йокич извърши четвъртото си нарушение. Равенството стана факт при 84:84, а след прекъсването Петрушев заби. Последва грешка на Ембийд и пропуск на Добрич от тройката, след  като бе абсолютно сам и това се оказа важния момент. 

Къри наниза 9-ата си тройка, а след това ЛеБрон и отново Стеф вкараха с поднасяния за 91:86. Кош и фаул на Богданович запази интригата, но Кевин Дюрант вкара от средно разстояние 34 секунди до сирената. Йокич върна коша, но след това сърбите не успяха да отнемат и се забавиха твърде много при нарушението си. Къри вкара двата наказателни 8 секунди преди края и реши всичко. 

Стеф изигра най-добрия си мач на турнира и завърши с 36 точки при 12 от 19 от игра и 9 от 14 от тройката. ЛеБрон Джеймс направи трипъл-дабъл от 16 точки, 12 борби и 10 асистенции, а Джоел Ембийд наниза 19 точки. Американците вкараха 57% от стрелбите си срещу 46,5% за противника. Богдан Богданович водеше Сърбия с 20, а Йокич остана със 17 и 11 асистенции, като бе 7 от 17 от игра и 0 от 6 отдалеч.