Силна защита и вдъхновена игра като цяло прати Франция на втори пореден финал по баскетбол на Олимпийски игри. 

Петлите победиха световния шампион Германия със 73:69 в здрава битка и ще спорят за златото. Така те си върнаха на съперника за загубата си от него в предварителната група. 

Победителите играха обаче по-силно, като ограничиха съперника си до 40% стрелба от игра и 29% от тройката и макар че отдалеч реализираха едва 6 опита или 22%, успяха да триумфират. 

Германците започнаха силно и поведоха с 12:2 в първите минути. Петлите се окопитиха и се доближиха до 16:18, но все пак първата част приключи при 25:18 за Бундестима. 

Втората бе съвсем различна. Домакините заиграха здрава защита и въпреки че нападението им не вървеше особено, Виктор Уембаняма се отличи с няколко добри изяви и след 15:8 паузата дойде при 33:33 и нищо не бе ясно. Айзея Кординие отново бе на ниво за Франция с 11 точки. 

В третата част мачът остана оспорван, но французите успяха да поведат след силна игра на Гершон Ябуселе, вкарал 9 поредни точки. В края на периода домакините отвориха най-голямата си разлика при 56:50. 

В последния период Уембаняма, който бе пропуснал първите си 6 опита от тройката, наниза най-накрая 3 точки, а веднага след това Лесор отбеляза под коша и Франция поведе с 63:53, играейки много вдъхновено. След прекъсването Уембаняма направи чадър на Шрьодер, а на другия край Нтиликина наниза 3 за аванс от 13. Феновете в залата полудяха. 

Германците обаче не се предадоха и свалиха разликата до 6, а 38 секунди преди края, след като нямаше кош от първата четвърт, Франц Вагнер наниза тройка от 8 метра и отборът му се доближи само на 2 от съперника при 68:70. Французите играха дълго нападение и Батум пропусна от ъгъла, но Вагнер загуби баланс след като овладя и излезе с топката от игра, така че 12 секунди до сирената домакините имаха топката. 

Уембаняма бе фаулиран и пропусна единия наказателен, правейки разликата 3, но след това французите фаулираха Шрьодер, който също не успя веднъж. Така Айзея Кординие застана на линията и вкара и двата си опита 7 секунди преди края, носейки победата. 

Той завърши с 16 точки и 7 борби, 17 вкара Ябуселе, а Уембаняма и Лесор съответно 11 и 10. За Германия Денис Шрьодер приключи с 18, но бе едва 6 от 18 от игра, а Франц Вагнер вкара 10.