Финландското крило на Юта Джаз Лаури Марканен удължи договора си с организацията за следващите 5 сезона, за които ще получи 238 милиона долара. 

220 милиона от сумата са новодоговорени пари, след като той имаше една година от настоящия си контракт, за която трябваше да получи 18 милиона. 

Той обаче използва свободните пари в Юта да получи още 24 милиона за новата кампания, след което се съгласи да остане в тима още 4 сезона срещу 196 милиона. Според договора Марканен няма право да бъде трансфериран през следващите 6 месеца или до 7 февруари догодина, което означава, че следващата възможност за трансфер ще бъде през лятото на 2025-а. 

През последните месеци имаше много слухове за бъдещето му, като усилено се говорише, че Голдън Стейт опитва да го привлече, но в крайна сметка до сделка не се стигна и 27-годишният играч ще носи екипа на Юта поне още един сезон. 

„Цялата организация показа сериозна вяра в мен. Това е среда, в която се чуствам отлично и искам да помогна на отбора да изградим по-силен отбор“ заяви Марканен. 

За две години в отбора финландецът има средно по 24,5 точки, след като преди това записваше по 15,4 с екипите на Кливланд и Чикаго и се превърна в лицето на Джаз. Той бе избран за най-прогресиращ играч в НБА за сезон 2022-23 и е един от тримата в историята високи поне 213 см, които са вкарали поне 1000 тройки в кариерата си, заедно с Дирк Новицки и Чанинг Фрай.