Баскетболистите на Франция изиграха най-добрия си мач на Олимпиадата, за да победят Канада с 82:73 в 1/4финалите и да стигнат до битка с Германия в полуфиналите. 

Петлите стартираха силно, а след това успяха да запазят предимството си, играейки много солидна защита и ограничавайки съперниците около Шей Гилджъз-Аликзандър, което им донесе и триумфа. Кленовите листа изглеждаха като фаворити, но се провалиха и останаха без медал.  

Домакините водеха през цялото време, играха вдъхновено и макар и да загубиха второто полувреме, преднината им от първото се оказа достатъчна да продължат напред. 

Венсан Коле направи някои промени в стартовата си петица, като извади от нея Руди Гобер и Еван Фурние и това даде резултат, защото Петлите започнаха страхотно. 

Айзея Кординие наниза 10 точки в първите 3 минути и половина, а домакините дръпнаха с 19:5 след вдъхновена игра и силна защита. Първия период приключи при 23:10 и французите бяха в страхотно настроение. 

Във втората част домакините запазиха аванса си, въпреки че вкарваха доста по-трудно. Нападението на Кленовите листа не вървеше, като само Шей Гилджъз-Аликзандър се опитваше да държи отбора си в мача и вкара 11 точки за периода. Разликата падна до 9, но след Кординие наниза тройка, а след това домакините отново успаха да увеличат преднината си и паузата  дойде при 45:29 за Франция след късна тройка на Гершон Ябуселе. 

В началото на третата част разликата стана 19, но канадците не се отказаха и продължиха да се борят, като стопиха аванса си до десетина точки и до 6 в последната четвърт, но французите вкараха 4 поред и поведоха с 65:55, за да си върнат спокойствието. 

Мачът обаче не бе приключил, защото в следващите 2 минути северноамериканците направиха добри защити и вкараха 5 поредни точки, за да се доближат до 65:60. Фурние обаче вкара тройка, а след това и два наказателни за 73:66 2 минути преди края. Последва грешка на Джамал Мъри, макар че останаха съмнения и за нарушение. Де поредни борби в нападение помогнаха на домакините да изцедят часовника, след което Фурние наниза фантастична тройка от 10 метра за 76:66 55 секунди преди края и да реши всичко. 

Гершон Ябуселе вкара 22 точки за победителите, Кординие добави 20, а Еван Фурние 15, като победителите вкараха 4 тройки повече от опонента и изпълниха 17 наказателни удара повече. Гилджъз-Аликзандър водеше Кленовите листа с 27.