Световният шампион Германия стана първият полуфиналист в турнира по баскетбол на Олимпиадата, след победа на Гърция със 76:63. Следващият съперник на тима е победителят от мача Франция – Канада. 

Успехът не дойде лесно, след като най-вече в първата четвърт Елините играха силно, но в крайна сметка по-голямата класа и качество в германския състав наклони везните в тяхна полза и сложи край на приключението за Янис Антетокумпо и компания. 

Гърците започнаха силно отвориха аванс от 16:4 в първата четвърт, играейки много силна защита. Разликата бе 21:11 след първия период, но във втория Бундестима показа класата си и стигна до равенство на почивката при 36:36. 

Класата на германците си каза думата и малко по малко те започнаха да се откъсват, като след тройка на Айзък Бонга със сирената за край на третия период, поведоха с 59:52. 

Авансът им достигна до 67:57 в последната четвърт, след което Денис Шрьодер подпечата победата с тройка за 72:57 по-малко от 2 минути преди края. Той завърши с 13 точки и 8 асистенции, а Франц Вагнер вкара 18 за победителите. Янис Антетокумпо водеше Гърция с 22.