Отборът на САЩ по баскетбол не допусна нова изненада и след 100:63 записа разгромна победа над Италия, класирайки за полуфиналите на световното първенство. 

Хората на Стив Кър изиграха много силен мач, а и значително превъзхождаха опонента си по отношение на класата, за да се завърнат в топ 4 на планетата, след като преди 4 години останаха едва 7-и. 

Американците вкараха 4 тройки в първата част, докато стрелбата на Скуадрата не потръгна и след само 29% успеваемост, звездите от НБА дръпнаха с 24:14 след първите 10 минути.  

Ситуацията не се промени и във втората четвърт. Италианците не можеха да вкарат, а и повечето им изстрели бяха от трудни позиции. С едва 2 тройки до почивката за тях американците продължиха да трупат аванс, който достигна до 46:24 след 20 минути баскетбол и то при положение, че Антъни Едуардс нямаше точка. 

В средата на третата четвърт разликата стана 39 точки, след като играта на Италия тотално се разпадна, докато вече спокойни от това, че са си осигурили успеха, Янките се забавляваха. 

Микел Бриджис поведе победителите с 24 точки за само 18 минути, като вкара 8 от 11 стрелби, а освен това взе и 7 борби. Тайрис Халибъртън добави 18, а победителите реализираха 54% от стрелбите си, като бяха 17 от 36 отдалеч. 

На полуфинала САЩ чакат победителя от сблъсъка Германия – Латвия, докато в последния 1/4финал се срещат Канада и Словения, като спечелилия от него ще играе със Сърбия.