Баскетболистите на ЛА Лейкърс спечелиха първите мачове като гости срещу Мемфис и Голдън Стейт и това им помогна много да елиминират съперниците си. Срещу Денвър обаче, този път Езерняците не успяха. 

Нъгетс спечелиха със 132:126 първия мач от финала на Запад в НБА и поведоха с 1-0 в серията, в която ще бъдат домакини и във втория мач. 

Никола Йокич отново бе брилянтен с 6-и трипъл-дабъл за сезона, като завърши с 34 точки, 21 борби и 14 асистенции, а домакините изиграха много силно първо полувреме, което им даде контрола. 

Те поведоха с 37:25 след първата четвърт, на почивката разликата вече бе 18, а в средата на третата четвърт стигна и 21 при 93:72. Калифорнийци обаче не се предадоха. Антъни Дейвис, който наниза 40 и ЛеБрон Джеймс с 26, поведоха отбора си към обрат. 

Лейкърс изоставаше с 14 точки на старта на последния период, в който обаче разликата на два пъти падна до 3, но все пак победата остана за Денвър, въпреки че домакините трябваше и да потреперят, след като в последната минута при 129:126 ЛеБрон имаше стрелба за равенството, но пропусна.  Джамал Мъри помогна с 31 точки за победителите, а Кентевиъс Колдуел-Поуп добави 21. 

„Трябваше ни едно полувреме, за да влезем в мача и след като го направихме стана наистина интересно. Те обаче ни треснаха здраво в началото и ние трябваше да догонваме до края, което не бе лесно“ отчете Джеймс. 

И двата отбора стреляха много добре – по 55%, което направи двубоя най-резултатен от финал на конференцията от 1987-а, който не влиза в продължение. Домакините обаче доминираха в борбите с 47-30 и вкараха повече тройки – 15 срещу 11, което в крайна сметка се оказа решаващо.