ЛеБрон Джеймс спаси обещанието си и донесе първата титла на Кливланд от 52 години насам. Краля изведе Кавалиърс до триумф над Голдън Стейт с 93:89 като гости и победа с 4-3 във финалната серия на НБА. 

Тимът от Охайо стана първият в историята наваксал изоставане от 1-3 във финалите, спечели за втори път поред в залата на Уориърс и триумфира като шампион, а голямата фигура очаквано бе ЛеБрон Джеймс. 

Той бе избран естествено за МВП на финалите, като в последния мач се отчете с трипъл-дабър – 27 точки, 11 борби и 11 асистенции, а освен това добави 3 чадъра и 2 откраднати топки. Такова постижение в 7-и финален двубой имаха преди него единствено Джейри Уест и Джеймс Уорти. След сирената ЛеБрон бе изключително емоционален и не скри сълзите си, а при първото си интервю изкрещя: "Кливланд, това е за теб!". 

Според очакванията мачът бе изключително интересен и оспорван и бе решен в самия край. Уморените Голдън Стейт разчитаха твърде много на стрелбата си отдалеч, която този път не ги спаси. Гостите пък показаха солидна защита, доминираха в борбите с 48-39 и триумфираха. 


Двубоят започна с 4 поредни точки за Кливланд преди Голдън Стейт да вкара следващите 8. Последва гонитба, като Кавалиърс разчитаха на ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг, докато домакините на стрелбата си отдалеч. 

Дреймонд Грийн бе голямата фигура за тях, като поемаше повече отговорност в нападение и стреляше точно. Стеф Къри и Клей Томпсън отново бяха добре пазени, така че Уориърс често се обръщаха към Грийн, който не разочарова. 

Крилото наниза 22 точки до почивката, при стрелба от игра 8 от 10, като успя и при петте си опита от дистанция. Всичко това означаваше аванс от 49:42 за Голдън Стейт, след като лидерите на съперника не бяха толкова ефективни в нападение. 

Бързо след паузата обаче Кливланд изравни при 54:54 след силна игра на Джей Ар Смит. След това гостите дори дръпнаха с 68:61, но пък бяха застигнати и Уориърс дори водеха с точка преди решаващата. 

В нея гонитбата продължи, за да се стигне до 89:89 4:39 преди края. Последнаха пропуски и от двете страни, като особено впечатляваща бе изявата на Джеймс по-малко от 2 минути преди сирената, когато спря с гръмотевичен чадър бърза атака на Андре Игуодала и почти удари главата си в таблото. 

Последва пропуск на ЛеБрон, но и Къри не успя отдалеч. След прекъсването обаче, Кайри Ървинг наниза тройки 53 секунди преди края, въпреки че бе пазен добре от Къри. Последва лошо нападение на домакините и стрелба от трудна позиция на Стеф за изравняване, която не бе точна. 

Гостите играха с дълго нападение и Кайри тръгна на пробив, след което отклони към ЛеБрон, който опита да забие, но бе спрян с нарушение от Дреймонд Грийн и падна лошо, контузвайки дясната си ръка. Джеймс остана известно време на паркета, преди все пак да се изправи и да вкара при втория си опит. 

Отчаяният опит на Къри не бе точен и въпреки че Уориърс вкараха 15 тройки, това не им помогна. Дреймонд Грийн реализира 32 точки, но Стеф и Клей Томпсън не бяха на ниво, като останаха със 17 и 14 и стрелба 6 от 19 и 6 от 17. 

Голдън Стейт – Кливланд    89:93 (3-4 в серията)
(22:23, 27:19, 27:33, 13:18)
УОРИЪРС: Барнс 10, Грийн 32, Езили, К. Томпсън 14, Къри 17 (Игуодала 4, Варежао 1, Ливингстън 8, Барбоса 3, Спейтс)
КАВАЛИЪРС: Джеймс 27, Лав 9, Т. Томпсън 9, Смит 12, Ървинг 26 (Джеферсън 2, Шъмпърт 6, Уилямс 2)