Баскетболистите на Барселона нанесоха първия удар в битката с Реал във финала за титлата, печелейки гостуването си в Мадрид с 98:93. 

Това е трети пореден сблъсък за трофея между двата гранда, а каталунците донякъде си отмъстиха за унижението, което столичани им причиниха в полуфинала на Евролигата, когато би биха с 38 точки разлика. 

Вторият мач отново ще бъде в Мадрид, но след това предстоят 2 двубоя в Барселона, така че хората на Шави Паскуал вече имат домакинско предимство. Освен това статистиката показва, че в 28 от последните 30 финала отборът спечелил първия мач е триумфирал като шампион. 

Гостите поведоха с 10 точки още в средата на първата четвърт и задържаха аванса почти до починвката. Те водеха с 43:31, когато домакините успяха да затворят периода със серия от 13:5 и да се приближат до 44:48 преди вторите 20 минути. 

В третия период Реал успя да изравни и да излезе напред в минимален аванс, а в последния дръпна в един момент и с 80:76. Мачей Лампе обаче наниза тройка, след което гонитбата продължи. Марселиньо Уертас обаче имаше ключови прояви в решителните минути, а Хуан Карлос Наваро остана хладнокръвен от линията в края, за да гарантира триумфа. 

Анте Томич завърши със 17 точки и 11 борби за победителите, Боштян Нахбар също вкара 17, а Наваро добави 14. За Реал Руди Фернандес и Серхио Родригес отбелязаха по 16, но Никола Миротич остава само с 4.