Арсенал и Ливърпул си спретнаха уникален мач, в който не се победиха за крайното 2:2 в среща от Висшата лига.

Домакините дръпнаха в резултата чрез Букайо Сака в деветата минута, но Вирджил Ван Дайк изравни малко по-късно.

В края на първото полувреме Микел Мерино отново даде аванс на "артилеристите", но в 81-ата минута звездата на Ливърпул Мохамед Салах изравни за 2:2, от което най-много спечели Манчестър Сити, който измести мърсисайдци от първото място и отвори пет точки разлика на "артилеристите". 

Арсенал бе отборът, който с оглед формата на двата гранда имаше повече какво да доказва в този сблъсък и го стори още в 9-ата минута. Бен Уайт изведе капитана в днешния мач Букайо Сака на десния фланг. Английското крило навлезе навътре, с което преодоля Андрю Робъртсън и стреля в близкия ъгъл на Куивин Келъхър, за да открие резутата.

23-годишният футболист бе под въпрос за двубоя, но отново доказа, че неговият отбор винаги може да разчита на него и неговите качества.

Девет минути по-късно обаче друг от големите лидери на терена изравни резултата. Трент-Александър Арнолд центрира от ъглов удар, Луис Диаз отклони, а Върджил ван Дайк завърши нападението с глава. Движението на играчите на Арне Слот в наказателното поле объркаха "артилеристите", които допускат гол от статично положение за втори пореден мач във Висшата лига.

След половин час игра "топчиите" можеха да си върнат предимството чрез Кай Хаверц. Германецът получи подаване от Габриел Мартинели и стреля от близко разстояние, но над вратата. Домакините имаха претенции за дузпа срещу бразилското крило, който бе повален от Ибрахима Конате, но главният съдия Антъни Тейлър не видя да е имало нарушение на правилата.

По-добрата игра на домакините все пак бе узаконена до края на първото полувреме. Любимите статични положения за възпитаниците на Микел Артета отново се оказаха плодовити, след като Деклан Райс центрира от свободен удар към Микел Мерино, който отбеляза първия си гол с екипа на Арсенал. Испанецът все пак трябваше да почака попадението му да стане официално, тъй като имаше съмнение, че е бил в нередовна позиция, но след дълго преразглеждане от ВАР се видя, че ван Дайк покрива засадата.

Втората част започна с лоша новина за "артилеристите". В отсъствието на Уилям Салиба, който бе наказан, другият титулярен централен защитник Габриел Магаляеш бе заменен принудително от Якуб Кивиор. Бразилецът се приземи лошо на коляното си след сблъсък с Дарвин Нунес.

Четвърт час преди края на мача Микел Артета трябваше да извади друг свой бранител, който изпитваше болка. Юриен Тимбер бе заменен за 18-годишния Майлс Люис-Скели.

Ливърпул стоеше по-добре на терена през второто полувреме. Мърсисайдци имаха по-голям процент владеене на топката и стигнаха до повече изстрели, но нито един от тях не затрудни Давид Рая.

Това се промени в 81-ата минута, когато Мохамед Салах и Нунес се възползваха от неопитността на току-що влезлия Люис-Скели. Уругваецът бе изведен от Александър-Арнолд и подаде към египтянинът, който наказа един от любимите си съперници за 11-и път в своята кариера.

В 90-ата минута двубоят стигна точка на кипване. "Топчиите" вкараха за трети път топката във вратата на гостите си, но още преди тя да влезе бе свирено нарушение на Кай Хаверц. Германецът се пребори за кълбото, прехвърли Келъхър, но фаулира Ибрахима Конате, когато подаде към влезлия като резерва Габриел Жезус.

Домакините продължиха да настояват за победата, но вече бе късно за каквото и да е и така двата отбора трябва да се задоволят с точката.

Въпреки че избегна загубата, Ливърпул отстъпи първото място на Манчестър Сити, който има една точка повече от мърсисайдци - 23 и 22. Арсенал пък си върна третата позиция и вече има 18 пункта.

Следващото предизвикателство за "топчиите" във Висшата лига е гостуване на Нюкасъл на 2 ноември. Селекцията на Арне Слот пък ще бъде домакин на Брайтън на същата дата, като преди това играе със "свраките" и за Купата на лигата на 30 октомври.