Манчестър Сити все още е с едни гърди напред в битката за титлата в английското първенство по футбол, въпреки че шампионите показват ясни проблеми в защитата срещу контраатаки, заяви анализаторът на Sky Sports Джейми Карагър.

Отборът на Хосеп Гуардиола все още няма загуба през новия сезон и е на второ място в класирането с точка зад Ливърпул. 

Арсенал изостава на третото място след поражението си в Борнемут, като отборът на Микел Артета посреща Ливърпул през уикенда с четири точки пасив. 

"Все още съм на мнение, че Манчестър Сити, вън от всякакви съмнения, е с едни гърди пред Ливърпул. Най-вероятно и Арсенал има предимство. Може би си меним мненията всяка седмица в зависимост от резултатите, но Сити все още е отборът, който другите преследват. При Ливърпул и Арсенал нещата са по-изравнени", заяви бившият капитан на "червените", цитиран от Sky Sports. 

Карагър обаче е на мнение, че шампионите имат слабост в защитата при контраатаки и че грешките са зачестили след контузията на Родри. Сити има само един мач без допуснат гол през сезона и получи един на контра срещу Уулвс в последния си мач.  

"В момента изглежда, че тяхната слабост е защитата при контраатака. Това обаче така или иначе винаги е бил начинът, по който можеш да ги нараниш, тъй като те владеят толкова дълго топката. Повечето шансове за голове срещу тях са на контри или на статични положения", продължи Карагър. 

"Контузията на Родри ще бъде голям проблем за тях. Може би това ще си личи повече в Шампионската лига, където съперниците са по-силни. Говоря най-вече за четвъртфиналите и полуфиналите на турнира, там ще усетят най-много неговото отсъствие. Шампиони във Висшата лига могат да станат и без него, въпреки че той е един от най-добрите играчи в английското първенство". 

За момента, според класирането, основен съперник на Сити за първото място е Ливърпул, въпреки че никой не очакваше подобен старт от мърсисайдци. Те бяха пасивни на трансферния пазар в първото лято на новия мениджър Арне Слот, но Карагър се надява това да се промени през месец януари. 

"Целта им определено е да станат шампиони. Точно като през миналия сезон, но този отбор не бе подсилен", заяви той. 

"Ще бъде интересно да видим какво ще се случи, ако привлекат някой през януари. Ако тогава мислят, че имат реалистичен шанс за титлата и ако има футболист, който отговаря на критериите им, на тяхната философия, то те ще платят цената за съответния играч. През лятото не направиха много по въпроса", каза още Карагър. 

В последните два сезона основен съперник на Сити за титлата бе Арсенал, който обаче има дисциплинарни проблеми през тази година. При загубата срещу Борнемут, Уилям Салиба бе изгонен от игра и това бе третият червен картон на вицешампионите. 

"Този проблем трябва да бъде отстранен възможно най-бързо. Три червени картона в осем мача са твърде много, а всеки един от тях бе заслужен. Не могат да ги оспорват и те им струваха твърде много. Сами се поставиха в това положение, защото водеха на Брайтън и Манчестър Сити преди червените картони. Срещу Борнемут бяха наравно. Това е голям проблем и той трябва да бъде отстранен моментално", каза още Карагър. 

"Манчестър Сити се откъсна на три точки, което Арсенал не може да си позволи. Сити и Ливърпул обаче печелят мачове в подобни ситуации (с човек по-малко - б.пр.), така че в Арсенал трябва да се замислят дали те не правят нещо грешно. Трябва да се замислят дали проблемът е тактически".