Световните квалификации се развиват кошмарно за бразилците, които ще гонят задължителна победа в Сантяго срещу Чили. Селекционерът Доривал Жуниор не счете за нужно да крие титулярния състав и предварително обяви играчите, които ще започнат от първата минута.

Атаката на 5-кратните световни шампиони ще бъде водена от 23-годишния Игор Жезус, който e абсолютно непознат на широката футболна общественост. През лятото той напусна ОАЕ и премина в Ботафого, който е лидер в бразилското първенство. За 19 мача във всички турнири е отбелязал 7 гола, като по този начин е хванал окото на Доривал Жуниор, пише "Тема спорт".

На практика Игор Жезус се явява заместник на Жоао Педро от Брайтън, който не бе повикан на лагера поради здравословни проблеми.

Селекционерът също така обяви, че като ляв бек ще стартира друг абсолютен дебютант. Става дума за 24-годишния Абнер, който през лятото напусна Бетис и подсили френския Лион.

„Вече съм определил стартовия състав. На тренировките се видяха хубави неща“, оптимист е Доривал, който е принуден да решава куп кадрови проблеми. Сред отсъстващите е фаворитът за „Златната топка” Винисиус Жуниор (Реал М). А заради контузията на Алисон (Ливърпул) на вратата ще започне неговият колега Едерсон (Ман Сити). Защитата освен Абнер ще допълнят Данило (Ювентус), Маркиньос (ПСЖ) и Габриел Магаляес (Арсенал). В средата на терена наставникът ще заложи на Андре (Уулвърхемптън) и Лукас Пакета (Уест Хем), а зад нападателя Игор Жезус ще оперират Савиньо (Ман Сити), Рафиня (Барселона) и Родриго (Реал Мадрид).

Сметката показва, че цели петима от титулярите са от Висшата лига на Англия, има двама от Ла Лига, двама от френската Лига 1 и по един представител на Серия А и бразилското вътрешно първенство.

Селесао ще опита са сложи край на кошмарната си серия от 3 поредни загуби като гост в световните квалификации – 0:2 от Уругвай, 1:2 от Колумбия и 0:1 от Парагвай. Тимът се намира чак на пето място в класирането на зона Южна Америка, но заради разширението на турнира за Мондиал 2026 директно ще се класират първите шест, а седмият отива на бараж.

Чили е предпоследен със само 1 победа от 8 кръга и рискува да пропусне трето поредно световно първенство. Внимание в състава на Рикардо Гарека заслужава 26-годишният Виктор Давила, който се разписа при последните две победи за своите в контроли – 3:0 над Албания (март) и 3:0 над Парагвай (юни).