Могат да се използват доста аргументи, които да оправдаят представянето на Бразилия в световните квалификации. Травмата на Неймар, както и големият брой контузии като цяло са справедливи съображения за Доривал Жуниор, който съвсем наскоро пое юздите. Ясно е, че се намираме в момент на обновяване на националния отбор и липсва време, за да се изпипа стилът, който иска селекционерът да вижда. Но това не може да е оправдание за слабия футбол, който игра Бразилия в Асунсион срещу Парагвай (0:1). Само погледнете класирането – селесао има същия актив като Венецуела, който никога не е играл на мондиал, и изостава от Еквадор, започнал кампанията с наказание от 3 точки.

Отборът изглеждаше уплашен срещу Парагвай, но в същото време доволен от размяната на безсмислени пасове. През първото полувреме видяхме тим, който владееше топката, но нямаше идеи какво да прави с нея. Дори с притежание от около 70% и с над три пъти повече подавания от съперника златистите отправиха само 2 удара преди почивката.

Топката се движеше прекалено бавно от бразилците, което улесни живота на най-добрата защита в квалификациите. Триото в халфовата линия не поемаше никакви рискове и не успяваше да въоръжи по най-добрия начин нападателите. През второто полувреме имаше промени и Бразилия създаде няколко положения, но в никакъв случай играта не бе добра, така че тимът не заслужаваше дори равенство. Винисиус също предостави прекалено малко за таланта, с който разполага. Сега пред Доривал най-голямото предизвикателство е да създаде механизми, за да може тези страхотни играчи да се допълват взаимно. В 10-те мача на треньора досега такова нещо липсваше. След месец предстои сблъсък срещу Чили и Бразилия ще е още по-притисната да спечели. Съображенията в началото на този текст ще останат валидни, но селесао се нуждае от повече голове, отколкото оправдания.

Бруно Касучи, Globo Esporte, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС