Роберто Манчини, бившият италиански селекционер, назначен преди година за селекционер на Саудитска Арабия, се разбунтува след старта на квалификациите за Мондиал 2026, след като тимът му завърши 1:1 у дома с Йордания. „Нуждаем се от повече сътрудничество между федерацията и лигата, защото 20 от 23-мата футболисти, които повикахме от техните клубове, винаги са на резервната скамейка“, призна треньорът, извел „Скуадра адзура“ до титлата на Евро 2020. 

Малко повече от година след като прие предизвикателството да поеме националния отбор на Саудитска Арабия, италианският треньор продължава да се сблъсква с големи проблеми, а на тима му му предстоят и мачове с Япония, Австралия, Бахрейн и Китай, които също са в групата на Саудитска Арабия.

Саудитците успяха да направят равенство в четвъртък с Йордания, а Манчини се оплака от присъствието на твърде много чужденци в местната лига. „Арабските футболисти трябва да получат повече минути в първенството," каза още той, цитиран от "Труд". 

477 милиона евро бяха инвестирани от отборите в Saudi Pro League за нови попълнения миналото лято, точно 500 милиона по-малко от летния сезон на 2023-2024 г. 168 от 558-те играчи в лигата са чужденци. 

Стотиците милиони евро, с които шейховете (чрез Публичния инвестиционен фонд) заляха пазара през последните две летни сесии (общо 145 милиарда през последната календарна година), се оказват бумеранг за политиката на Саудитска Арабия. Сега саудитските играчи, повикани от Роберто Манчини, се готвят за утрешния мач с Китай. 

„От Роналдо до Бензема, Канте и Милинкович-Савич, минавайки през Неймар, Митрович, потокът от чужденци значително намали мястото за местни играчи, все повече и повече принудени винаги да стоят на тъча!“, обявиха от Sporrmediaset.

„От този сезон всеки отбор може да подпише с 10 чужденци, които след това редовно се използват като титуляри, а тази ситуация се отразява сериозно на представянето на националния отбор и усложнява работата на Манчини, който беше привлечен да напусне Италия от петродоларите на шейховете.

Безпроблемното равенство (1-1) с индонезийците в първия мач от група C прави двубоя с Китай, наскоро победен от Япония с 0:7, почти решаващ. Първите два отбора от трите азиатски групи ще спечелят билет за Световното първенство през 2026 г., докато третите и четвъртите ще участват в нов плейофен кръг. Нищо не е изгубено, но алармите вече свистят оглушително за арабите", съобщава още саудитската преса.