Уругвайската футболна звезда Луис Суарес обяви, че се оттегля от националния отбор. Той заяви, че ще окачи бутонките след квалификационен мач за Световното през 2026 г. срещу Парагвай в Монтевидео, предаде АФП.

„В петък (6 септември) ще бъде последният ми мач за моята страна“, заяви 37-годишната бивша звезда на Барселона и Ливърпул на пресконференция.

„Не беше лесно да взема това решение, но го правя със спокойствието, че ще дам максимума от себе си в последния мач в кариерата ми (в Уругвай)“, добави Суарес.

Бившият нападател на Барселона и Ливърпул е смятан за един от най-великите играчи на своето поколение и ще се оттегли от международния футбол като най-добър реализатор на Уругвай с 69 гола от 142 участия.

Суарес, който бе скандално изгонен от Световното първенство по футбол през 2014 г., след като ухапа италианския футболист Джорджо Киелини, дебютира за Уругвай през 2007 г.

Нападателят на Интер Маями помогна на страната си да спечели Копа Америка през 2011 г., където беше обявен за играч на турнира, и в крайна сметка игра за южноамериканската страна на 9 големи турнира.

Суарес заяви, че спечелването на Копа Америка е било върховото постижение в кариерата му.

„Не бих заменил титлата от Копа Америка за нищо. Това беше най-хубавият момент в кариерата ми. Не бих я заменил за нищо“, каза той.

Динамичен, умел нападател с убийствен поглед към вратата, Суарес никога не е бил далеч от спорове.

Освен инцидента с ухапването, който сложи край на участието му в Световното през 2014 г. в Бразилия, той беше и един от злодеите на Световното първенство по футбол през 2010 г. в Южна Африка, когато циничната му игра с ръка на голлинията лиши Гана от късен победен гол на четвъртфиналите.

Суарес беше изгонен за това нарушение, а Гана впоследствие пропусна последвалата дузпа, което позволи на Уругвай да се промъкне до полуфиналите след изпълнение на дузпи.

Противоречията съпътстват Суарес и през клубната му кариера, особено през 2011 г., когато властите в Англия му налагат забрана за 8 мача заради твърдения за расистки обиди към френската звезда на Манчестър Юнайтед Патрис Евра.

По-късно таранът помогна на Уругвай да се класира за Световните първенства през 2018 и 2022 г., а също така взе участие в Копа Америка това лято, където треньорът Марсело Биелса го използва предимно като резерва. Той вкара 69-ия си международен гол при победата над Канада в плейофа за третото място.