Селекционерът на националния отбор на Германия по футбол ще трябва да избере нов капитан, след като Илкай Гюндоган обяви, че слага край на кариерата си в държавния тим.

Гюндоган бе посочен за капитан на състава преди около година, ставайки първият с имигрантско потекло, заемал поста. Това се случи под ръководството на Ханзи Флик, а след това той остана в тази роля и след назначаването на Нагелсман и води тима в 19 мача, за последно на Евро 2024.

Една от опциите пред Юлиан Нагелсман сега е вратарят Мануел Нойерс, който вече е бил капитан на отбора на Германия в 60 срещи. По този показател той изостава единствено от Лотар Матеус, който води състава като капитан в 75 от 150-те си двубоя.

Не е ясно, обаче, дали 38-годишният Нойер ще продължи кариерата си в националния тим след Европейското първенство или също ще се откаже.

Решението му се очаква преди Нагелсман да обяви избраниците си за мачовете от Лигата на нациите през следващата седмица.

Потенциален вариант е и Йозуа Кимих. Футболистът на Байерн Мюнхен вече бе един от заместниците на Гюндоган и е редовен титуляр. Той е бил капитан в 9 от своите 91 срещи.

Германия ще играе срещу Унгария на 7 септември и срещу Нидерландия на 10 септември.