Албанската футболна асоциация (FSHF) поднови договора на своя бразилски треньор Силвиньо днес, като срокът на новия контракт е до края на 2025-а година.

В задачите му са добро представяне в Лигата на Нациите, която започва през тази есен, както и Световните квалификации за Мондиал 2026, които ще се проведат през цялата следваща година. При класиране на финалите в Северна Америка, договорът му се удължава до края на турнира.

50-годишният Силвиньо пое отбора през януари 2023-а година, като успя да го класира на Евро 2024. Но там успяха да вземат само една точка в компанията на световни сили като Испания, Италия и Хърватия. Това беше и второ участие на албанците на европейски футболни финали, след като те играха и на Евро 2016 под ръководството на италианския селекционер Джани де Биази.

"След успешното ни представяне в европейските квалификации и класирането ни на Европейски футболни финали, следващата ни голяма и естествена цел е да се класираме за първи път в историята и на Световното първенство през 2026-а година", се казва в изявлението на футболната федерация.

В Европейските квалификации Силвиньо успя да изведе отбора като 1-и в своята група пред солидни формации като Чехия и Полша. А сега тимът им в Лигата на Нациите е в група В1 заедно със съставите на Чехия, Украйна и Грузия, като стартират като гости на Украйна в Прага на 7-и септември.

Бившият ляв защитник на Барселона, Арсенал и националния отбор на Бразилия завърши кариерата си на терена през 2010-а година в Манчестър Сити. А преди да пристигне в Тирана, той е тренирал съставите на Лион и Коринтианс (Бразилия), както и е бил помощник на Тите в националния отбор на страната си и на Роберто Манчини в Интер (Милано).