Футболната асоциация на Англия публикува обява за свободна позиция за селекционер на мъжкия национален отбор, след като преди няколко дни досегашния треньор Гарет Саутгейт обяви, че напуска поста.

Саутгейт сложи край на престоя си начело на "Трите лъва" след загубата от Испания с 1:2 във финала на Евро 2024 неделя. Веднага след това започнаха да се появяват слухове кой ще бъде новият треньор на изключително талантливия английски състав, като след спряганите имена бяха Пеп Гуардиола, Юрген Клоп, Йоги Льов и други.

От ФА обаче приемат нестандартен ход за толкова висока позиция. Централата е публикувала на сайта си обява, която е отворена към всички кандидати, които отговарят на условията. Кандидатът трябва да има УЕФА Про лиценз, да има значителен опит в английския футбол и постигнати резултати във Висшата лига или други водещи първенства, да е лидер, който ще разбира спецификите на националните отбори. Сред важните условия е кандидатът да бъде много устойчив и да се чувства комфортно на толкова високопрофилна позиция и интензивни публични критики. Важно е и той или тя да осъзнават, че ролята на националния селекционер на Англия е да "вдъхновява нацията".

От ФА отбелязват, че вече са набелязали редица кандидати, но искат процеса по назначение да бъде максимално отворен. От там уверяват, че всеки, който отговаря на критериите и кандидатства, ще получи отговор. Обявата е отворена за кандидатури до 2 август.