Испания седна за четвърти рекорден път на европейския футболен трон! „Ла Фурия Роха“ спечели Евро 2024, след като победи с 2:1 Англия на финала, проведен на „Олимпиащадион“ в Берлин.

Хората на Луис де ла Фуенте доминираха през по-голямата част от мача и заслужено триумфираха с титлата в Германия. В герои за испанците се превърнаха Нико Уилямс и резервата Микел Оярсабал, които вкараха попаденията, с които Испания пренаписа историята на европейските първенства. Надежди на англичаните даде Коул Палмър, който се разписа между двамата.

Двата тима изиграха драматичен финал, в който испанците доказаха, че са по-класният отбор. Младоците на „Ла Фурия“ наказаха скъпоплатените звезди на Англия, които отново ще се завърнат разплакани на Острова. В редиците на Испания блестяха младите перли Ламин Ямал и Нико Уилямс. Изгряващата звезда на Барселона изигра пореден силен мача, като асистира за първия гол, което го изведе и на първо място в по асистенции в турнира - общо 4.

И двете попадения за новия европейски шампион забиха играчи на баските клубове Атлетик Билбао и Реал Сосиедад. Нико Уилямс откри резултата в 47-ата минута, а Микел Оярсабал донесе успеха в 86-ата минута. Резервата Коул Палмър изравни за 1:1 в 73-ата минута и върна надеждите на англичаните, които определено не заслужаваха да седнат на трона, а може да се каже, че се разминаха с още попадения във вратата си, въпреки че накрая можеха да се докопат и до равенство и да пратят мача в продължения.

Така Испания задмина Германия по брой титли. Ла Фурия триумфира още през 1964, 2008 и 2012 година. Англия ще продължи да мечтае за европейска титла. Селекцията на Гарет Саутгейт загуби втори пореден финал да трофея след поражението и на Евро 2020 от Италия след изпълнение на дузпи.

ВИЖТЕ ТУК най-интересното по минути от драматичния финал между Испания и Англия

Испания показа, че ще е отборът, който ще доминира на терена още след първия съдийски сигнал на френския съдия Франсоа Летексие. В началните минути проблеми на англичаните създаваше Нико Уилямс по лявото крило. В 12-ата минута именно негов удар бе блокиран в корнер след намеса на Джон Стоунс в последния момент.

Последва неточен ножичен удар на защитника Льо Норман. Англичаните отговориха с опит за удар на Фодън, избит в корнер точно от бранителя на „Ла Фурия“.

В следващите минути хората на Де ла Фуенте продължиха да доминират на терена, но чистите голови положения липсваха. В 23-ата минута удар на Ямал бе блокиран в корнер. В ответната атака англичаните не успяха да се възползват от карамбол в пеналта на съперника.

Испанците не изпускаха инициативата, но не намираха път към мрежата на вратата, пазена от Джордан Пикфорд. В 43-ата минута Алваро Мората получи в пеналта, пробва да се измъкне и да бие, но Гехи и Стоунс съумяха да го блокират и да изчистят в шести корнер за „Ла Фурия Роха“.

Няма и 60 секунди по-късно Хари Кейн получи на дъгата на наказателното поле и пробва удар без да се бави, но шутът му бе блокиран.

Първият точен удар в мача реално дойде в 1-ата минута на добавеното време. Деклан Райс центира от фал, Льо Норман не се намеси много убедително. Топката обаче се озова в краката на Фил Фодън, който би, но много слабо и право в ръцете на Симон. На практика това беше първият точен удар към една от двете врати, но много анемичен.

На почивката се наложи принудителна смяна в състава на Испания. Родри бе заменен от Мартин Субименди.

Още преди да е изтекла 47-ата минута Нико Уилям откри резултата в полза на иберийците напълно заслужено. Испанците осъществиха страхотна атака, при коята Ламин Ямал действа магически и сервира топката на Уилямс в пеналта. Фланговият щурмовак получи кълбото и с диагонален шут матира Пикфорд – 1:0. Може да се каже, че Испания откри резултата с първия си истински точен удар към вратата на съперника, а Ямал стана №1 по асистенции, защото това бе четвъртата му от началото на Евро 2024.

Малко след това Дани Олмо получи в наказателното поле, но вместо да има втори гол, топката профуча край дясната греда. В 56-ата минута Алваро Мората преодоля Пикфорд, но Джон Стоунс изби на метри пред голлинията. След това Нико Уилямс би покрай дясната странична греда и Испания пропусна златни шансове да предреши крайния изход от спора за титлата.

В 61-ата минута Хари Кейн напусна терена, след като Саутгейт реши да го смени. На неговото място влезе Оли Уоткинс. В 64-ата минута Джуд Белингам шутира от около 20 метра, а кълбото премина на сантиметри от десния страничен стълб.

120 секунди по-късно Олмо пусна към Ямал отдясно, младокът проби в пеналта, след което би по тревата, но Пикфорд показа класа и изби в корнер.

Англия пробва натиск и стигна до изравняване със страхотно попадение на резервата Коул Палмър. Сака пусна към Белингам в пеналта, а той върна назад към Палмър, който матира Симон с удар в долния десен ъгъл – 1:1.

В 82-ата минута Ламин Ямал едва не възстанови преднината на Испания. Той получи пас от Олмо, озова се сам срещу Пикфорд, но стражът показа класа и изби удара на 17-годишната перла на испанците.

Испания все пак стигна до триумфа в 87-ата минута. Марк Кукурея намери перфектно Микел Оярсабал, който отблизо матира Пикфорд – 2:1

Малко преди края Деклан Райс с глава не успя да вкара, а след това и добавката на Гехи също беше избита пред голлинията от Дани Олмо. Така Испания ликува с титлата и пренаписа историята на Европейските първенства.

Испания – Англия 2:1

Голмайстори: 1:0 - Нико Уилямс (47), 1:1 - Коул Палмър (73), 2:1 – Микел Оярсабал (86)

Испания: Симон, Карвахал, Льо Норманд, Лапорт, Кукурея, Руис, Родри, Ямал, Олмо, Уилямс, Мората

Англия: Пикфорд, Гехи, Стоунс, Уокър, Шоу, Райс, Мейно, Сака, Белингам, Фодън, Кейн