Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт каза, че не вярва, че съдбата води „Трите лъва“ към славата на Евро 2024, но мечтае да сложи край на 58-годишното чакане за спечелване на голям турнир на финала срещу Испания в неделя, предаде АФП.

Три години след загубата на финала на Евро 2020 на родна земя от Италия, хората на Саутгейт имат още една възможност да станат европейски шампиони за първи път в Берлин.

Англия имаше затруднения по пътя си към финала, като се нуждаеше от поредица от късни голове, борба и изпълнение на дузпи срещу Швейцария на четвъртфиналите.

„Не вярвам в приказките, но вярвам в мечтите“, каза Саутгейт на пресконференцията си преди мача в събота.

"Имахме големи мечти, чувствахме нуждата и значението на това, но след това трябва да накараш тези неща да се случат.

"Съдбата, поредицата, която имахме, късните голове, дузпите, това не означава, че това е нашият момент, ние трябва да го осъществим  и да се представим на нивото, на което трябва да се представим."

Саутгейт превърна Англия от вечни играчи с изоставане в поредни претенденти на големи турнири.

В своите четири Световни първенства или Евро Англия достигна един четвъртфинал, един полуфинал и сега два финала, включително първият им на чужда земя.

Саутгейт обаче призна, че трябва да отидат една крачка напред, за да спечелят световно уважение за бавно и стабилно подобрение.

"Пътувал съм на световни първенства, европейски първенства, гледах като наблюдател и гледах най-интересните моменти преди мачовете, които бяха на големите екрани, а ние не бяхме в нито един от тях, защото показвате само финалите и само големите мачове", добави той.

"Затова трябваше да променим това. Имахме големи очаквания, но те не отговаряха на това къде се намирахме по отношение на представянето.

"Сега високите очаквания все още са налице, но със сигурност имахме постоянни представяния в три от последните четири турнира.

"Много рекорди бяха счупени, но знаем, че в крайна сметка трябва да направим това, трябва да спечелим този трофей, за да почувстваме наистина уважението на останалата част от футболния свят."

Договорът на Саутгейт изтича в края на годината, като независимо от изхода на неделния мач бъдещето му е под въпрос.

53-годишният специалист заяви, че възходите и паденията в кариерата му, особено през последните осем години начело на страната, са го подготвили да подходи към финала без страх.

"Да представлявам страната си като играч и след това да мога да я водя осем години като мениджър е най-голямата привилегия, която мога да имам", каза Саутгейт.

"Не изпитвам никакъв страх от това, което може да се случи, защото съм преминал през всичко. Искам и играчите да усетят това безстрашие. Искам те да могат да бъдат най-добрата версия на себе си.

„Каквото и да се случи, ние сме толкова силни като отбор и се подкрепяме взаимно. Казах по-рано в турнира, „ако не се страхуваме да загубим, това ни дава по-добър шанс за победа“ и това е много важно за нас.“