Уругвай спечели третото място на Копа Америка! Луис Суарес спаси урусите с изравнителен гол в продълженията, а  след това южноамериканците победиха  Канада с 4-3 при изпълнение на дузпи. В редовното време и продълженията двата тима приключиха при 2:2.

Уругвай изглеждаше, че се отправя към шокираща загуба, след като канадците поведоха с 2-1 в 80-ата минута чрез гол на Джонатан Дейвид на стадион "Банк ъф Америка" в Шарлот.

Но бившата звезда на Барселона и Ливърпул Суарес, който влезе като резерва през второто полувреме, надигра Хосе Хименес с ярък удар във втората минута на добавеното време, за да вкара за 2-2 и да изпрати мача до изпълнение на дузпи.

При дузпите ударът на халфа на Канада Исмаел Коне бе спасен от вратаря на Уругвай Серхио Роше, а пропуснатото изпълнение на Алфонсо Дейвис донесе победата на Уругвай.

Това отбеляза разочароващ край на турнира за Канада, която бе на път за знаменита и заслужена победа преди Суарес да изравни.

Уругвай започна с мечтано начало и гол на полузащитника на „Тотнъм“ Родриго Бентанкур, който ги изведе напред само след осем минути.

По-късно Коне изравни за Канада с превъзходен импровизиран изстрел в 22-та минута.

Уругвай смяташе, че е изравнил почти веднага, когато Факундо Пелистри вкара топката в мрежата в 23-ата минута, но бе отсъдена засада.

Междувременно Канада на два пъти изпусна златни възможности за гол точно преди полувремето, Тани Олувасейи стреля с глава от близко разстояние в 41-та минута, преди Джонатан Осорио да отправи удар в 43-ата минута.

Поредица от смени доведе до накъсано второ полувреме и играта изглеждаше лъкатушеща към равенство, докато Коне не се хвърли напред от халфовата линия 10 минути преди края и отправи свиреп изстрел, който Роше успя да парира само, за да попадне топката на пътя на Дейвид, който вкара за 2-1. Но предвкусвайки победа Канада продължи да напада, вместо да защитава преднината си, и надлежно плати цената, когато Уругвай влезе зад защитата им, и Суарес изравни.

При дузпите пропуски за „кленовите листа“ направиха Исмаел Иконе и Алфонсо Дейвис, а от уругвайците четирима изпълнители не направиха грешка, като победния удар от бялата точка бе дело на Луис Суарес.