Евро 2024 ще произнесе своята присъда в неделя в Берлин с финал между Англия на Хари Кейн и Джуд Белингам, в търсене на титла от 58 години, и Испания, която може да стане първата нация, получила четвърта континентална коронация.

Дори турнирът да бе доста разочароващ от гледна точка на играта и зрелището, епилогът, планиран на олимпийския стадион, ще се помни. Защото това е страница от историята, която ще бъде написана в германската столица по време на дуел, който обещава да бъде много нерешителен.

За англичаните, считани заедно с Франция за големите фаворити преди началото на турнира, успехът би поправил една аномалия. Единственият трофей, спечелен от страната, изобретила футбола, датира от Световното първенство през 1966 г., организирано на нейна територия, и тя би искала да сложи край на този етикет на вечен неудачник, който й е окачен.

Полуфиналист от Световното първенство през 2018 г., финалист от Евро 2021, победен с минимална разлика от сините на четвъртфиналите на Световното първенство през 2022 г. (2-1), треньорът Гарет Саутгейт вече се провали няколко пъти много близо до международното признание. Пристигайки в Германия начело на изключително поколение, 53-годишният Саутгейт се надява да разруши това проклятие и да се върне у дома с купа.

Нищо не бе лесно за Англия, която спечели само един от шестте си мача през първите 90 минути, първият срещу Сърбия (1-0), преди две равенства (Дания и Словения), продължения (Словакия), дузпи (Швейцария) и победа, постигната в добавеното време срещу Нидерландия (2-1).

Звездите, като чудото Джуд Белингам (на 21 години) и продуктивният нападател Хари Кейн, не винаги блестяха по време на това Евро, но Саутгейт успя да разчита на солидна и обединена група, както и на таланти от пейката като централния нападател Оли Уоткинс, голмайстор в последните секунди на гола за класиране на финала.

"Не вярвам в приказките, но вярвам в мечтите (...) Съдбата, пътят, който изминахме…всичко това не означава, че е настъпил нашият момент, ние трябва да го осъществим утре и да еволюираме до необходимото ниво, за да достигнем тази цел“, каза селекционерът на Англия на пресконференция в събота.

Докато Англия, мудна в началото, набираше сила в хода на мачовете, Ла Роха поддържаше изключително темпо и бе най-впечатляващият и лъчезарен отбор на турнира. Умели, както обикновено, в притежанието на топката, испанците успяха да добавят удари по фланговете благодарение на двете си пламенни крила, Ламине Ямал (само на 17 години, навършени в събота) и Нико Уилямс (22 години).

Хората на Луис де ла Фуенте успяха да избегнат всички капани. След като лесно се измъкнаха от "групата на смъртта" с три успеха в три мача срещу Хърватия (3-0), Италия (1-0) и Албания (1-0), те изгониха безцеремонно Грузия (4-1) преди да поразят умовете на хората, като изхвърлиха Германия-домакин на четвъртфиналите (2-1), след това и Франция на Килиан Мбапе на полуфиналите (2-1).

След титли през 1964, 2008 и 2012, те са само на една победа от четвърта корона, истински подвиг, с което биха станали първите, постигнали това.

Испания иска да "твори история", увери Де ла Фуенте в събота.

„Но ако не сме тази Испания, която показахме досега, нямаме шанс. Само като надграждаме силните си страни, като бъдем себе си, можем да го направим“, добави той.

Със страхотните си халфове Родри, Фабиан Руис и Дани Олмо, испанците ще се опитат да наложат играта си, но ще трябва да внимават с ловкостта на ръката на Фил Фодън или Букайо Сака отдясно и жаждата на Кейн за трофея.

Играчът на Байерн Мюнхен несъмнено е един от най-добрите нападатели на планетата, но на 30 години рекордът му остава отчайващо пуст.

„Бих заменил всичко в кариерата си, за да имам специална вечер и да победим“, призна той.

Това е страхотна възможност да запълните тази лична празнота и да бъдете полезни за цяла страна, като наследите героите от 1966 г.