Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) обяви, че съдията е направил грешка, като не е отсъдил дузпа в полза на Бразилия заради нарушение на защитника на Колумбия Даниел Муньос срещу Винисиус Жуниор в наказателното поле. Последната среща от груповата фаза на турнира "Копа Америка" завърши при резултат 1:1, а този инцидент се случи в 42-ата минута на срещата на стадиона в Санта Клара (Калифорния).

В момента на евентуалното нарушение Бразилия водеше с 1:0, а Винисиус нахлу на скорост в наказателното поле, преди да бъде подкосен от Даниел Муньос. Съотборниците на Винисиус поискаха бурно да им бъде присъден наказателен удар, но реферът Хесус Валенсуела от Венецуела не видя нарушение и даде играта да продължи. Съдията за видеоповторенията (ВАР) за този мач – Мауро Вилияно от Аржентина пък даде знак, че Муньос първо е играл с топката и поради тази причина не вижда да има фаул.

"Има единоборство за топката в наказателното поле, а защитникът не докосва топката", се казва в официалното становище на КОНМЕБОЛ. В резултат на това можем да кажем, че има контакт, който не е съответстващ на действието. Съдията не успява да види добре случилото се и позволява играта да продължи. ВАР-съдията не е успял да установи, че защитникът на Колумбия не е докоснал топката преди да събори играча на Бразилия. Следователно ВАР неправилно потвърждава решението на съдията от терена".

Грешката се оказа решаваща за селекционера на Бразилия Доривал Жуниор и неговите футболисти, които не успяха да вземат 1-ото място в група D и сега като втори отбор ще се изправят срещу първия в група "С" Уругвай. Техният четвъртфинал ще се играе в събота в Парадайз (щата Невада).

"След като не ни дадоха дузпата, ние допуснахме гол. Реферът беше решаващ фактор в мача. Само той и ВАР-арбитъра не видяха дузпата, която беше сигурна по всички правила", заяви самият Доривал Жуниор след края на срещата.